© AFP

“Bedrijf dat voor campagne Trump werkte, misbruikte gegevens miljoenen Facebookgebruikers”

Facebook heeft naar eigen zeggen Cambridge Analytica ‘geschorst’, omdat het de persoonlijke gegevens van miljoenen Facebookgebruikers misbruikte tijdens de presidentscampagne van Donald Trump. Volgens The Observer en The New York Times werden de privégegevens van 50 miljoen mensen ‘geoogst’ en zou Facebook al veel langer op de hoogte geweest zijn van het misbruik zonder veel te ondernemen.

hrt

Cambridge Analytica is gespecialiseerd in het verzamelen en analyseren van allerlei data om daar mee aan de slag te gaan bij politieke campagnes. Nu is echter gebleken dat dit in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 op een ongeziene schaal gebeurde. Volgens een onderzoek door The New York Times en The Observer haalde Cambridge Analytica sinds 2014 de gegevens van 50 miljoen gebruikers op om ze te gebruiken voor de ontwikkeling van software waarmee het stemgedrag van kiezers voorspeld en beïnvloed kan worden. Het bedrijf zou dat bovendien gedaan hebben zonder dat de Facebookgebruikers daar van op de hoogte waren, laat staan dat ze daar hun toestemming voor zouden gegeven hebben.

Gelekte e-mails maken volgens de kranten duidelijk dat Cambridge Analytica uit de gegevens zeer gedetailleerde informatie over individuen kan halen, zoals hoe graag iemand reist of in welke mate hij of zij geïnteresseerd is in wapens en drugs, waar de politieke voorkeur naartoe gaat en nog veel meer. Al die informatie werd dan gebruikt om te voorspellen welke politieke boodschap het meest invloed zou hebben op individuele gebruikers.

Steve Bannon

Cambridge Analytica is gefinancierd door de Amerikaanse miljardair Robert Mercer en voormalig Trump-strateeg Steve Bannon was een sleutelfiguur bij de oprichting. Ook Brexit-partij UKIP zat in het klantenbestand van het bedrijf.

Volgens documenten die The Observer naar eigen zeggen kon inkijken, wist Facebook in 2015 al dat er sprake was van een grote inbreuk op de privacy van zijn gebruikers. Toen bracht Facebook volgens The Observer echter niemand op de hoogte en ondernam het slechts beperkte stappen om de privégegevens te beschermen. De advocaten van Facebook waarschuwden The Observer dat het valse en lasterlijke beschuldigingen maakte. Facebook wijst er ook op dat het niet ging om een hack, maar door een professor (Aleksandr Kogan, van de universiteit van Cambrigde) die de gegevens op legitiem wijze verzamelde, onder het mom van academisch onderzoek, en ze dan op ongeoorloofde wijze aan een derde partij doorspeelde.

Deze week, nadat het nogmaals geconfronteerd werd met de affaire, blokkeerde Facebook wel de toegang van het moederbedrijf, Strategic Communication Laboratories (SCL), de toegang van Aleksandr Kogan en die van Christopher Wylie, topman van het bedrijf Eunoia Technologies en gewezen werknemer van Cambridge Analytica.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer