Foto: Belga

Pro-Palestijnse actievoerders die UGent bezetten, weigeren overleg achter gesloten deuren met rector en kondigen radicalere acties aan

De pro-Palestijnse actievoerders die al ruim een week het UFO-gebouw van de UGent bezetten, wijzen de uitnodiging van de rector voor een overleg af. "We hadden hem vandaag uitgenodigd voor een open dialoog, maar hij wil enkel praten achter gesloten deuren. Dit is geen manier van werken, het is een universiteit onwaardig", stelt een actievoerder. 

De actievoerders aan de UGent zijn niet te spreken over de manier waarop rector Rik Van de Walle hen behandelt. Ze hadden hem uitgenodigd om het beleid van de UGent en samenwerkingen met Israëlische partners toe te lichten. De actievoerders vragen een tijdelijke totale boycot om mogelijke betrokkenheid bij de oorlog in Gaza helemaal te kunnen uitsluiten. 

De vraag komt er op basis van een vertrouwelijk advies van de mensenrechtencommissie van de UGent. VRT NWS kon dat advies inkijken. Het gaat verder dan het huidige mensenrechtenbeleid van de UGent. De rector legde het advies naast zich neer. 

"De rector kon daar tekst en uitleg over komen geven tijdens een openbare vergadering die we elke dag houden. Hij is niet op onze vraag ingegaan. Er is in de plaats een uitnodiging gekomen voor een gesprek achter gesloten deuren. We mochten enkel een delegatie afvaardigen van 5 mensen. Zo werkt het niet, wij willen hier in open geest over kunnen spreken", stelt een actievoerder in een eerste reactie. 

"We zijn erg ontgoocheld, we vinden transparantie erg belangrijk. We vragen al maanden om een gesprek en duidelijke actie. We kunnen niet anders dan radicalere acties te ondernemen", klinkt het in een persmededeling. "We vinden zijn gedrag hypocriet en vragen opnieuw een tijdsgebonden actieplan." 

UGent wil voorlopig niet reageren

De rector wil niet reageren op de nieuwe wending. De persdienst benadrukt wel dat er intern overleg is. De rector wil die resultaten afwachten voor ook publiek te reageren. 

De bezetting aan de UGent duurt nu ruim een week en kreeg intussen ook steun van personeel en medewerkers. Een open brief van de activisten is door 1.500 mensen ondertekend. 

Meest gelezen