© dirk kerstens

Stad gaat op zoek naar aannemer voor aanleg moslimperk op begraafplaats

Mechelen maakt werk van een perk voor moslims op de stedelijke begraafplaats. De stad gaat op zoek naar een aannemer die het perk tegen eind mei volgend jaar moet aanleggen. “Ik voer de beslissing uit, maar niet van harte”, zegt bevoegd schepen Marc Hendrickx (N-VA).

Sven Van Haezendonck

In september vorig jaar keurde de gemeenteraad de oprichting van een oostelijk gericht perk met een wisselmeerderheid goed. De stadslijst Vld-Groen-m+ en CD&V konden bij de oppositie rekenen op de steun van de sp.a-fractie. Coalitiepartner N-VA en oppositiepartij Vlaams Belang stemden tegen.

Volgende week dinsdag moet de gemeenteraad het licht op groen zetten om de zoektocht naar een aannemer te starten. “Daarmee voeren wij een beslissing uit die democratisch genomen is. Al hebben wij het daar moeilijk mee. We moeten mensen zowel bij leven als bij dood op dezelfde manier behandelen. Nu maken we daar voor één religie een uitzondering op”, stelt de eerste schepen.

Marc Hendrickx haalt als argument ook de kosten voor de aanleg ervan aan. De stad raamt de uitgave voor een perk met een vijftigtal kelders op iets meer dan 145.000 euro, of net geen 2.800 euro per kelder. “In tijden dat we moeten besparen, vind ik dat een onnodige uitgave”, zegt hij. Door de oostelijk gerichte positie kunnen er op zo’n perk minder kelders worden geplaatst dan op een ander. “Daardoor is de totale kostprijs per vierkante meter groter dan die voor een klassieke graftuin”, zegt Hendrickx nog. Op een klassiek perk kost een kelder 1.866 euro.

Gemeenteraadslid Hamid Riffi (CD&V) is het niet eens met de eerste schepen. “Als je wilt dat mensen zich Mechelaar voelen, moet je ervoor zorgen dat ze dat op alle manieren kunnen ervaren. Ik ben een Mechelaar en ik wil op mijn oude dag graag in mijn eigen stad worden begraven. Zo ken ik echt veel mensen van mijn generatie hoor”, vertelt Riffi.

Hamid Riffi heeft gedurende vele jaren geijverd voor een plek om moslims te begraven in de Dijlestad. “Het Vlaams decreet dat zo’n perk mogelijk maakt, was er al een tijdje. We zetten dat nu gewoon om in de praktijk”, zegt hij nog. Ook raadslid Farid Bennasser (sp.a) zette het thema meermaals op de politieke agenda.

De realisatie van een perk voor moslims maakt overigens deel uit van een globaal herinrichtingsplan voor de stedelijke begraafplaats in de Ziekebeemdenstraat. “Dat moet van de stenen begraafplaats meer een parkbegraafplaats maken waar je een wandeling kan doen. Het is de bedoeling om de ruimtelijke kwaliteit te verhogen”, legt Hendrickx uit.

Voor de aanleg van een eerste modelgraftuin trekt de stad zo’n 205.000 euro uit.