© Chris Van Rompaey

“Meer groen, meer fietspaden en schaatsbaan”

Wat als ik burgemeester van Lier zou zijn? Op die vraag hebben ruim duizend kinderen en jongeren antwoorden gegeven. Het is nu aan de politici om er iets mee te doen.

cvr

De online bevraging ging uit van de stedelijke jeugddienst en vond plaats in mei. “We werkten met drie leeftijdscategorieën: 8 tot 12 jaar, 13 tot 15 jaar en 16 tot 26 jaar. Met deze enquête willen we jongeren informeren over lokaal beleid en het belang van participatie. Daarnaast willen we de politici informeren over de mening van kinderen en jongeren”, zegt coördinator jeugd Greet Van Houtven.

De enquête beperkte zich tot vier thema’s: veiligheid, welzijn, openbare ruimte en vrije tijd. De kinderen en jongeren kregen meerkeuzevragen, maar konden ook steeds ­eigen aanvullingen noteren.

Wat veiligheid op straat betreft waren alle leeftijdscategorieën het eerder eens met elkaar. Zowel de kinderen van de basisschool als de tieners en de jongeren willen meer en betere fietspaden en vragen ook om de stadsvesten volledig te verlichten. Ook het veiliger maken van kruispunten vinden ze belangrijk, de binnenstad autovrij maken dan weer veel minder.

In het thema welzijn vinden de deelnemers aan de enquête dat alle kinderen naar de dokter of het ­ziekenhuis moeten kunnen gaan en recht hebben op een warm en veilig huis. Ze vinden het allemaal ook belangrijk dat alle jongeren voldoende en gezond eten krijgen.

Vluchtelingen

Een andere reeks welzijnsvragen handelde over vluchtelingen en nieuwkomers. Hier stellen alle leeftijdscategorieën dat jonge vluchtelingen zo snel mogelijk naar school moeten kunnen. Elke jonge vluchteling moet ook zo vlug mogelijk de Nederlandse taal en onze cultuur aanleren.

Wat openbare ruimte betreft vragen de kinderen, tieners en jongeren meer groen in en rond de stad. Ze denken hierbij aan bossen, weiden, parken en moestuinen. Ze willen ook gezellige winkelstraten met meer winkels. De kinderen van de basisschool en de tieners hopen dat er zo snel mogelijk een avontuurlijk speelbos met klimparcours komt. De jongeren zien meer heil in een openluchtzwembad – dat is er intussen – en in een schaatsbaan in de winter.

Te weinig activiteiten

Uit de vragen in het thema vrije tijd blijkt dat de kinderen en jongeren een tekort ervaren aan evenementen en activiteiten voor hun leeftijd.

“Uiteraard is het werk hiermee verre van af”, reageert schepen van Jeugd Rik Verwaest (N-VA). “Onze kinderen en jongeren dromen, maar tussen droom en daad staan begrotingen en praktische bezwaren. Het is aan de huidige en ­volgende beleidsploeg om te kijken welke wensen ze werkelijkheid kunnen maken. Hopelijk is deze ­bevraging daar een mooie leidraad voor.”