Direct naar artikelinhoud
Podgrond

Deze podcast gidst je doorheen het levensverhaal van een wildvreemde

Chris Gethard.Beeld rv

In de rubriek Podgrond gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: Beautiful Stories from Anonymous People, waarin komiek Chris Gethard zich een uur lang aan de telefoon laat gijzelen door een anonieme beller met een intrigerend levensverhaal. 

De regels zijn even eenvoudig als geniaal: het telefoontje duurt maximaal één uur, en de beller mag zeggen wat hij wil. De anonieme gesprekspartner heeft finaal alle touwtjes in handen: alleen hij mag vroeger dan het geplande uur de hoorn op de haak gooien.

Beautiful Stories from Anonymous People is niet de zoveelste podcast waarin komiek X een uur lang praat met zelfgekozen gast Y in de hoop dat er iets grappigs uitkomt. Gethard laat voor deze podcast comedy achterwege en gaat voor een eerlijke én interessante conversatie met een anonieme beller. In het gesprek onderzoekt hij waar die anonimiteit hen kan brengen. En zie: grenzen vallen weg, en we krijgen een recht voor de raap gesprek dat meer dan eens aan de ribben blijft kleven.

Zo erft een vrouw een miljoen dollar van een onbekende oom, en moet ze leren omgaan met de plotse luxe na een leven in armoede. Aan haar ouders moet ze ook uitleggen waarom zij geen geld kregen.

Gethard doet waar niet alle talkshows in slagen: hij voert een menselijk gesprek met grenzeloos respect voor de persoon aan de andere kant van de lijn

Toegegeven: Gethards belrondes (met schijnbaar toevallig gekozen anonieme zielen) voelen op sommige momenten aan alsof we een therapiesessie afluisteren. Maar de komiek beseft dat hij geen therapeut is, en hij stuurt het gesprek even snel weer een andere, absurde richting uit.

Waar talkshows van kunnen leren

De genialiteit van de podcast is nagenoeg volledig op het conto te schrijven van de host Chris Gethard. Meestal komen de anonieme gasten voorbereid met een agenda of iets spectaculairs dat ze wereldkundig willen maken, maar Gethard fietst er volleerd omheen als het nodig is. Hij brengt het gesprek naar waar hij en de luisteraar het willen. Hij stelt pertinente vragen, maakt rake observaties, en gebruikt humor om de luisteraar bij de pinken te houden. Hij zoekt het hilarische en opmerkelijke in gewone mensen, maar doet voor de rest wat wij ook zouden doen én waar niet alle talkshows in slagen: hij voert een menselijk gesprek met grenzeloos respect voor de persoon aan de andere kant van de lijn. Soms levert dat een uur lang topradio op, soms moet je er als luisteraar eens wat tragere minuten bij nemen.

Het gaat goed met Beautiful Stories from Anonymous People. De show bestaat nu 113 weken en heeft een trouwe fanbase vergaard. Gethard is in de VS ook een grote komiek geworden – dat hoor je steeds opnieuw aan de adoratie en plotse verbazing wanneer de anonieme bellers nietsvermoedend worden doorgeschakeld met de podcasthost.

Beautiful Stories from Anonymous People doet ons zowaar zelfs nostalgisch terugdenken aan de hoogdagen van het Land van Hoogland, waarin vaak anonieme bellers hun levensverhaal kwijt konden bij vertrouwensfiguur Peter, terwijl wij onder onze lakens stiekem mee luisterden. Wij zouden zoiets graag op Vlaamse radio opnieuw zien verschijnen. Iets voor de nacht van Radio 1 misschien?

Waar talkshows van kunnen leren
Beeld rv

Beautiful Anonymous is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. Afleveringen die meer dan een half jaar oud zijn kan je enkel nog tegen betaling beluisteren via Stitcher Premium. chrisgeth.com