© Boumediene Belbachir

Demir wil geen hoofddoeken in officieel Vlaams onderwijs

Voor parlementslid Zuhal Demir (N-VA) moet bij de regeringsonderhandelingen “de levensbeschouwelijke neutraliteit van de scholen” op tafel komen. In de praktijk betekent dat een verbod op hoofddoeken.

Liliana Casagrande

Dat heeft Demir maandagavond gezegd bij de aftrap van het verkiezingsprogramma over identiteit en migratie in Beringen. Over de aanpak in katholieke scholen heeft de politiek niets te zeggen, maar N-VA verwijst eigenlijk naar het officiële onderwijs dat georganiseerd wordt door de Vlaamse gemeenschap, de gemeenten of de provincie. Die neutraliteit – lees: een verbod op hoofddoeken – moet er komen tot minstens de leeftijd van 14 jaar. Momenteel laat het GO!-onderwijs ook geen hoofddoeken toe, maar volgens N-VA staat dit verbod onder druk na een paar uitspraken van de rechtbank.

Demir vindt ook dat ze vrouwenrechten in Limburg beter moet verdedigen. Die staan volgens haar onder druk. “Het stijgend aantal jonge gesluierde meisjes in de mijngemeenten is daar een uiting van. Dat vijf keer minder meisjes met een migratieachtergrond een secundair diploma halen dan autochtone meisjes is ook een cultureel gegeven, direct verbonden met het geloof. Dat minder dan 1 op 3 migrantenvrouwen werkt, ook. Wij willen voorvechters zijn voor alle vrouwen in Limburg. Daarom moet er ook een sterkere focus komen op vrouwen met een migratieachtergrond bij arbeidsmarktactoren zoals VDAB Limburg.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer