Richard Plugge (links) met Jonas Vingegaard© PRESSE SPORTS

Krijgen we een Ronde van Frankrijk zonder Jonas Vingegaard? “Hij rijdt geen Tour als hij niet 100 procent fit is”

Tijdens de Ronde van het Baskenland kwam Jonas Vingegaard (27) zwaar ten val. Een maand later zit de tweevoudige Tourwinnaar terug op de fiets, maar zijn toekomst blijft onzeker. Richard Plugge, ploegbaas van Visma-Lease a Bike, sluit een Tour de France zonder de Deen niet uit.

Senne Schoukens

Tijdens de vierde rit van de Ronde van het Baskenland kwamen meerdere renners ten val in de afdaling. Onder hen waren enkele kanshebbers om de Tour te winnen zoals Remco Evenepoel, Primoz Roglic en tweevoudig winnaar Jonas Vingegaard. Die laatste liep een klaplong en longkneuzing op, en brak zijn sleutelbeen en enkele ribben. Pas twaalf dagen na zijn val mocht de Deen het ziekenhuis verlaten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nog eens drie weken later is Vingegaard opnieuw buiten op zijn fiets te zien. “Ik doe er alles aan om in topvorm de Tour te kunnen rijden”, zei hij, “maar het is afwachten hoe het met mijn conditie is gesteld en hoe mijn revalidatie verloopt.” Die mening deelt ook Richard Plugge, CEO van Visma-Lease a Bike. “Na zo een val moeten we voorzichtig zijn en dag na dag bekijken hoe zijn herstel verloopt. We zullen nog even moeten wachten om een beter beeld te krijgen van hoe hij er nu voor staat”, zegt Plugge tegen Relevo.

“Er zijn twee scenario’s: een waarin Jonas naar de Tour gaat en een andere waar hij dat niet doet. Het hangt allemaal af van zijn herstel”, vertelt Plugge. “Maar als hij niet 100% is, gaan we niet naar de Tour om zijn titel te verdedigen.”

Voor Van Aert lijkt Tour haalbaar

“Met Wout Van Aert gaat het beter. Hij was er gelukkig minder erg aan toe en is ook al langer aan het herstellen dan Vingegaard”, zegt Plugge. “Fysiek denk ik dat het haalbaar is, maar we hebben nog niet samengezeten om zijn programma te bespreken. We moeten zien of hij zichzelf ziet in de Tour de France of niet, en alle mogelijke scenario’s analyseren om te beslissen.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer