VIDEO. Drie dozijn hangbuikzwijnen en twee koeien opgevangen in VZOC: “Medewerkers moesten braken van de stank”

In het VZOC in Heusden-Zolder is het momenteel alle hens aan dek. Vanmiddag komt de hoefsmid langs om 34 hangbuikzwijnen en twee runderen te verzorgen. De dieren werden in beslag genomen door de dienst dierenwelzijn van de Vlaamse Gemeenschap.

mm

“De runderen zijn we maandag in Neerpelt gaan weghalen. De rug van een dier is helemaal verkrampt. Het staat bol door de pijn aan de veel te lange hoeven. De dieren zijn graatmager. Volgens de buren kregen ze ook geen water. De boer vertelde hen dat het niet nodig was omdat er voldoende vocht in het gras zit”, vertelt Rudi Oyen.

De toestand die ze net voor het weekend in een krot in Haacht aantroffen, tartte alle verbeelding. “Zonder drinkwater of enig voedsel in een bouwvallig hok van amper 20 m². De medewerkers moesten braken van de stank. En door de ammoniak traanden de ogen. Onbeschrijfelijk. Dit heb ik 35 jaar nog nooit gezien. De dieren zijn allemaal graatmager en overleefden wellicht op kannibalisme.” Ook deze dieren hebben extreem lang hoeven. “Het lijkt bijna of ze zwemvliezen hebben.” Vandaag krijgen de dieren de nodige zorgen. En wanneer ze voldoende zijn hersteld, kan het VZOC op zoek naar een nieuwe thuis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer