Meest gezochte Syriëstrijder is ditmaal misschien echt dood

Hicham Chaib eiste in een video de aanslagen in Brussel op en kondigde nog nieuwe acties aan. © rr

Het is niet de eerste keer dat Hicham Chaib dood wordt verklaard. De Antwerpenaar gaf in ieder geval al lang geen teken van leven meer.

Yves Delepeleire

Is Hicham Chaib, de meest gezochte Syriëstrijder van ons land, ditmaal echt dood? Voorzichtigheid is geboden. Het zou niet de eerste keer zijn dat hij dood wordt verklaard. In februari 2017 werd beweerd dat hij bij bombardementen van het Iraakse leger om het leven gekomen was.

‘Zijn familie heeft dat toen bij monde van haar advocaat ten stelligste ontkend’, zegt terreurexpert Pieter Van Ostaeyen, die onder meer een databank met namen van Syriëstrijders bijhoudt.

‘Deze keer komt het bericht van zijn familie zelf. Een vriend van de familie Chaib had er mij op gewezen dat zijn broer er iets op zijn gesloten Facebookaccount over had geschreven. Toen ik het bericht zonder anonimiseren had gedeeld, zette die mij onder druk om het offline te halen. Zeker weten we het niet, maar ditmaal lijkt het nieuws over zijn dood toch geloofwaardiger.’

Bevestiging kunnen de veiligheidsdiensten in ons land ook nu niet geven. Feit is wel dat Chaib al lang geen teken van leven meer heeft gegeven, zoals zoveel ‘foreign terrorist fighters’ die op de lijst van het antiterreurorgaan Ocad staan. Van de meer dan 400 namen op de lijst is grofweg een op de drie teruggekeerd (en zit in de gevangenis) en is een op de drie aantoonbaar gesneuveld. Van een 130-tal andere Syrië­strijders is al lang niets meer gehoord. Veiligheidsdiensten gaan ervan uit dat de meesten gesneuveld zijn. Maar zeker is dat niet.

Sharia4Belgium

Chaib is één van de belangrijkste Syriëstrijders van ons land. Hij groeide op in Borgerhout en was een kopstuk van Sharia4Belgium. Op debatten en betogingen was hij de lijfwacht van leider Fouad Belkacem. Hij was ook een van de aanstokers van de rellen op de Turnhoutsebaan in 2012, waarbij hij jongeren opriep om vlaggen in brand te steken. Voor die feiten werd hij veroordeeld tot een jaar cel wegens het aanzetten tot haat. Chaib zat dan al in Syrië.

In 2013 vertrok hij met tientallen aanhangers van Sharia4­Belgium naar Syrië om er te vechten bij IS. Bij de terreurbeweging maakte hij snel carrière. In Raqqa, de hoofdstad van het uitgeroepen kalifaat, zou hij aan het hoofd hebben gestaan van de religieuze politie. Die deed de wetten van de sharia met ijzeren hand naleven.

Aanslagen opgeëist

Chaib dook geregeld op in propagandafilms van IS, waarin hij moslims opriep om in het kalifaat te komen wonen. In een video eiste hij ook de aanslagen in Brussel op en kondigde nog nieuwe acties aan. Op het einde van die video was te zien hoe hij een gevangene doodschoot.

Bij de verovering door Arabisch-Koerdische milities van Mosoel in Irak en Raqqa in Syrië kwamen veel Syriëstrijders om het leven. ‘Veel Belgische Syriëstrijders zijn in rook opgegaan. Velen van hen zijn vermoedelijk tijdens die gevechten gesneuveld’, zegt Van Ostaeyen. ‘In de grensstreek van Syrië en Irak wordt nog altijd hevig gevochten. Recent zouden de Syrische Democratische Strijdkrachten een nieuw offensief tegen IS begonnen zijn. Is Chaib daarbij omgekomen? Ik weet het niet.’