De energie-infrastructuur was het doelwit, maar ook huizen en wegen werden geraakt, zoals hier in Zaporizja.
Foto: AP.

Grootste Russische aanval op Oekraïense energie-infrastructuur in weken

Oekraïne is afgelopen nacht opgeschrikt door de grootste Russische aanval op energie-infrastructuur in weken. Energievoorzieningen in heel het land lagen onder vuur, tot in Lviv dicht bij de grens met Polen.

Rusland voert sinds maart een golf van aanvallen uit op Oekraïense energie-infrastructuur, maar de aanval van de voorbije nacht was de zwaarste in weken.  

De energienetwerken van de regio's Poltava, Kirovohrad, Zaporizja, Lviv, Ivano-Frankivsk, en Vinnytsja waren het doelwit van aanvallen. Op Zaporizja na liggen al die gebieden ver van het front in het oosten van Oekraïne.

Gasdepot getroffen

In Lviv, dat zo'n 80 kilometer van de grens met Polen ligt, werd ook een gasdepot getroffen. In Poltova, ten westen van Charkiv, brak brand uit in een energiecentrale die was geraakt door een drone-aanval. Drie elektriciteitscentrales in het land zouden zware schade hebben opgelopen.   

Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat 350 manschappen zijn uitgerukt om de schade aan de energievoorzieningen te herstellen. Maar ook de schade aan huizen en infrastructuur voor het openbaar vervoer moet worden gerepareerd.

Ook Kiev lag onder vuur

Ook de hoofdstad Kiev heeft de voorbije nacht gedurende 3 uur onder vuur gelegen.

In totaal zijn, volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski, meer dan 50 raketten en meer dan 20 drones afgevuurd. De meeste raketten en zowat alle drones zouden door de Oekraïense luchtafweer uit de lucht zijn gehaald. 

Verspreid over het land zouden zeker 6 mensen gewond zijn geraakt, van wie zeker 2 in Kiev. 

De Russische aanval vond plaats op de dag dat Oekraïne de overwinning op nazi-Duitsland herdenkt. Vroeger herdacht Oekraïne het einde van de Tweede Wereldoorlog op 9 mei, net zoals Rusland (omdat door het tijdsverschil de capitulatie daar pas de volgende dag inging). Maar vorig jaar besliste Zelenski om dat voortaan te doen op 8 mei, net zoals de meeste andere Europese landen.

Reddingswerkers bij een huis dat werd geraakt in de regio Kiev.
Foto: Ukrainian Emergency Service (via AP).

Meest gelezen