Opnieuw kamperen aan de schoolpoort in Antwerpen (en inschrijvingen starten dinsdag pas): “We hebben geen andere keuze”

Antwerpen -

Ibrahim uit Aartselaar en Marino Finck uit Borgerhout zijn twee papa’s ten einde raad. Hun dochters hebben nog geen school voor volgend schooljaar, maar staan op wachtlijsten. Dinsdag starten de vrije inschrijvingen in scholen waar nog wel plaats is, dus blijven ze er overnachten tot het zover is.

Jan Stassijns

Marino Finck uit Borgerhout en zijn dochter Pauline (11) stonden er eerst, aan de schoolpoort van de stedelijke secundaire school Zenith in de Durletstraat in Antwerpen. Zondagnamiddag, twee dagen voor de vrije inschrijvingen van start gaan. Amper een uur later sloot Ibrahim uit Aartselaar zich al aan. Hij houdt de school al sinds vorige week woensdag in de gaten. Toen viel bij alle ouders die hun kinderen digitaal aanmeldden (via Meld Je Aan) voor het eerste jaar secundair volgend schooljaar een brief in de bus. In die brief stond waar en of het aangemelde kind een plekje heeft in één van de opgegeven voorkeurscholen.

“Ik had liever gekampeerd voor onze eerste keuze, dat kost me evenveel moeite en dan hebben we wel de school die we willen. Maar dat gaat niet”

Marino Finck

Kampeert sinds zondag bij Zenith

Voor zowel Marino als Ibrahim geen goed nieuws. Hun beide dochters, Pauline (11) en Yasmine (11) staan op de wachtlijst voor de twee scholen waarvoor ze zich aanmeldden. “Op plaats 67 voor de ene school en plaats 93 voor de andere”, zucht Ibrahim. “Dat is nu al een verloren zaak. Ik reed voorbij, zag Marino zitten en ben meteen bij hem gaan zitten. Ik was hier niet op voorbereid, dus heb ik mijn vrouw opgebeld. We gaan nu bekijken hoe we dit verder gaan aanpakken.”

“Ik was hier niet op voorbereid, dus heb ik mijn vrouw opgebeld. We gaan nu bekijken hoe we dit verder gaan aanpakken”

Ibrahim

Kampeert sinds zondag bij Zenith

Wachtlijst

Twee nachten zullen ze er moeten overnachten, want de vrije inschrijvingsperiode start dinsdag pas om 9 uur. “Pauline en haar mama zijn twee jaar op zoek geweest naar een geschikte school”, zegt Marino. “Twee scholen kwamen daar uit, daarvoor is ze aangemeld. Woensdag kregen we pas te horen dat Pauline dus op de wachtlijsten staat en geen plek heeft. “Mijn vrouw en ik zijn dan halsoverkop gaan kijken waar nog wel plaatsen zijn. Ons oog is op Zenith in de Durletstraat gevallen, waar nog drie vrije plaatsen zijn voor de A-stroom. We hebben het zekere voor het onzekere genomen, wij kamperen.

Die drie plaatsen zijn intussen al virtueel ingevuld, want behalve Marino, is ook Ibrahim aangesloten voor zijn dochter Yasmine. “En mijn schoonzus is hier ook net, voor haar zoon”, reageert hij. “Wij wonen in Aartselaar, waar geen middelbare school is. We hebben ons aangemeld voor twee scholen in Kontich, waar we dus geen plaats hebben. Antwerpen is niet dicht bij de deur, maar ik werk hier vlakbij en mijn ouders wonen in de buurt. Ik zie geen andere oplossing. Dit systeem van aanmelden zint ons niet. We willen het beste voor Yasmine en de school die haar ligt. Dat kan nu niet meer.”

“Niet juist”

Zowel het gezin van Marino als dat van Ibrahim hebben ‘maar’ twee voorkeurscholen ingevuld, terwijl vanuit Meld Je Aan aangeraden wordt om meerdere scholen aan te duiden. “Maar als je dan je vierde keuze krijgt, ben je ook niet content, he”, countert Marino. “Ik had liever gekampeerd voor onze eerste keuze, dat kost me evenveel moeite en dan hebben we wel de school die we willen. Maar dat gaat niet. Mijn vrouw en ik zijn zelfstandigen. Gelukkig kunnen mijn ouders de komende dagen in de winkel staan, zodat mijn vrouw kan blijven werken.”

De directie van Zenith laat weten begrip te hebben voor de situatie van de ouders, maar zal het kamperen niet te faciliteren. Antwerps schepen van Onderwijs, Jinnih Beels (Vooruit) wenst niet te reageren op individuele dossiers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen