© KMA

Gemeenteraad duurt weer tot kot in de nacht: “Dit is antireclame voor de politiek, zo kan het écht niet verder”

Op de voorlopig heetste dag en nacht van het jaar, duurde de gemeenteraad van Zoersel door ellenlange tussenkomsten alweer tot half drie ’s nachts. Boze burgers stapten op. Zowel meerderheid als oppositie beseffen dat het zo écht niet verder kan.

Kristin Matthyssen

Half twee, twee uur en nu half drie ’s nachts: sinds de installatie van de nieuwe gemeenteraad in Zoersel draaien de maandelijkse zittingen uit op ware uitputtingsslagen. In de nacht van dinsdag op woensdag – want we kunnen niet meer gewoon over dinsdagavond spreken – werd alweer een record gebroken. De enduro-raadsleden moesten meermaals extra flessen water aanslepen en er werden zelfs koekjes geknabbeld om de suikers op peil te houden.

Er werd eerst uitvoerig ingegaan op de jaarrekening, en ook bij het in Zoersel gevoelige punt over het verleggen van het voet- en fietspaadje aan de Heimeulenweg – om de gevaarlijke toestand aan de zeven appartementsblokken weg te werken die Imvap er wil bouwen – werd lang stilgestaan. Dat is normaal, want burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) maakte bekend dat bij het tweede openbaar onderzoek voor de omgevingsvergunning van dit project, dat in beroep bij de provincie liep, 566 bezwaren werden ingediend.

Delicaat dossier

Het agendapunt over de omgevingswerken in en rond de pastorietuin en kerk van Halle, sloeg echter alles. Ook dit is een delicaat dossier, want burgerbeweging OverHal begrijpt niet dat de gemeente al 260.000 euro wil uitgeven aan omgevingswerken terwijl er nog een beroepsprocedure loopt bij de provincie tegen de geplande dorpszaal.

Bevoegd schepen Koen Paredaens (N-VA) deed in zijn introductie gedurende een half uur nog eens de hele historiek van het PPS Halle uit de doeken. Oppositieraadslid Tom Sleeuwaert (h-EERLIJK ZOERSEL) deed er nog een schep bovenop met een tussenkomst van drie kwartier. Hoewel de voltallige oppositie uitstel van het agendapunt vroeg – “het is alsof je je tuin al gaat aanleggen zonder dat je weet of je je huis mag bouwen” – werd het punt meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. Het was al half twee ’s nachts, na mee dan vijf uur uur wachten, dat de afgematte actievoerders van OverHal hun spandoek konden ontrollen.

Aanfluiting van democratie

De weinige geïnteresseerde burgers die er toen nog zaten, gingen boos en afgepeigerd naar huis, hoewel er nog interessante punten te behandelen vielen. “Deze zittingen zijn een aanfluiting van de democratie en totaal respectloos naar de Zoerselse burger toe”, vond Annemie Roovers. “Ik mag als gewone burger pas op het einde van de zitting iets zeggen, in het vragenkwartiertje. Daar geraak ik niet meer, want ik moet morgen werken. Ze willen ons precies verdrinken in informatie.”

De meeste raadsleden gaan akkoord dat het zo niet verder kan. “Vroeger konden we nog eens iets gaan drinken na de gemeenteraad”, zegt Katrien Schryvers (CD&V), die zelf voor het eerst in de oppositie zetelt en zich vaak roert in de debatten.

Schepen Koen Paredaens (N-VA) zegt dat hij met het oprakelen van de geschiedenis van PPS Halle wou aantonen dat dit dossier al drie legislaturen meegaat en er onderweg engagementen werden aangegaan. “Ik wou ook bewijzen dat wij wel degelijk rekening hebben gehouden met opmerkingen van burgers en dat bijvoorbeeld het aantal parkeerplaatsen niet slinkt maar juist uitbreidt.”

Tom Sleeuwaert (h-EERLIJK ZOERSEL) beseft dat zijn tussenkomsten soms erg uitvoerig zijn. “Ik vind het zelf ook vervelend, we zitten precies in Hertoginnedal, maar ik val nog liever dood dan in slogans te moeten spreken. 60% van wat ik gezegd heb, had ik in april al in de PPS Halle-werkgroep gezegd. Ik heb het dan over zeer concrete technische fouten. Die documenten van de werkgroep zijn niet publiek. Als de meerderheid niets doet met mijn opmerkingen, zijn de gemeenteraadszitting en bijhorende verslagen de enige manier dat de Zoerselse burger te weten kan komen met wat wij bezig zijn.”

© KMA