Vrienden branden kaarsje voor Bart (31) die voor zijn leven vecht: "Hij ligt al drie dagen in coma"

© hsb

© hsb

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Zeven vrienden uit Lubbeek zijn zondag in alle vroegte te voet naar Scherpenheuvel gestapt. Om hun vriend Bart te steunen, die al drie dagen in coma ligt. “Bart vecht voor zijn leven, en wij kunnen niet meer doen dan tonen dat we hem steunen”

Hannelore Smitz

Nick Celis, Wim Janssens, Floris Vermoere, Stijn Vleminckx, Karolien Willems, Pieter-Jan Herroelen en Tom Pittomvils: de zeven Lubbekenaren trokken zondagochtend iets over zessen de stapschoenen aan voor een tocht naar Scherpenheuvel. Jaarlijks leggen duizenden bedevaarders de tocht van 25 kilometer af, maar voor de zeven vrienden is het een unicum. “Eigenlijk zeggen we altijd dat we niet gelovig zijn. Maar als puntje bij paaltje komt, is zo'n tocht toch wat je doet voor steun”, zegt Nick.

De zeven vrienden hebben één ding gemeen: hun vriendschap met Bart Meurrens, een sportieve en zeer geliefde Lubbekenaar van amper 31. Hij overwon drie jaar geleden darmkanker, maar zo’n twee maanden zagen de dokters vlekjes op zijn lever. De kanker was uitgezaaid en Bart moest opnieuw onder het mes. “Hij is opnieuw geopereerd, een zeer ingewikkelde en zware operatie. Er ontstonden complicaties en Bart ligt nu al drie dagen in coma. Zijn toestand is stabiel, maar wel kritiek”, aldus Nick.

Bedevaart

“Als vrienden voelen we ons machteloos”, vervolgt Nick. “Bart vecht voor zijn leven. Hij is sterk en we geloven in hem. Maar we kunnen niets doen. We kunnen hem zelfs niet bezoeken. We weten dat de dokters alles doen wat ze kunnen om hem te helpen, maar zelf wil je toch ook iets ondernemen. Zaterdag ontstond het idee om vroeg op te staan en een bedevaart naar Scherpenheuvel te houden. We kunnen Bart niet helpen, maar zo tonen we toch dat we hem steunen.”

De zeven vrienden trotseerden zondagochtend wind, sneeuw en regen. De eerste kilometers gingen goed. Toen de sneeuw begon te vallen, werd het ijzig koud. “Maar niemand klaagde”, zegt Nick. “We beseffen allemaal heel goed dat wat Bart doormaakt duizend keer erger is. Net zoals hij blijft vechten, hebben wij doorgezet en onze tocht afgemaakt. Onderweg spraken we over Bart en haalden we leuke anekdotes op. In Scherpenheuvel hebben we een kaarsje gebrand en gingen we iets drinken.”

Nieuwe operatie

Bij zijn thuiskomst vernam Nick van Barts vader dat de dokters zondagochtend opnieuw een operatie hadden uitgevoerd. “Dat geeft moed. Ze zouden dat niet doen als ze er niet meer in zouden geloven. Of onze tocht effectief iets heeft uitgehaald, weet ik niet. Maar het deed deugd om iets te doen”, besluit Nick.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen