Uitgebrande auto's na rellen in Noumea, Nieuw-Caledonië.
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Nieuw-Zeeland en Australië repatriëren toeristen uit Nieuw-Caledonië, waar onrust blijft duren

De evacuatie van toeristen uit het Nieuw-Caledonië is van start gegaan. Daar zijn al een week lang hevige dodelijke protesten aan de gang. Australië en Nieuw-Zeeland organiseren verschillende repatrieringsvluchten. 

Daarnet is een eerste vlucht aangekomen om toeristen te evacueren die vastzitten in het Franse gebiedsdeel in het zuiden van de Stille Oceaan. De luchthaven blijft er tot donderdag gesloten voor commerciële vluchten, maar Australië en Nieuw-Zeeland sturen verschillende vluchten ter plaatse.

Veel van de toeristen zijn Australiërs en Nieuw-Zeelanders. Beide landen liggen relatief dicht bij het eiland. De toeristen zitten vast in resorts en hotels. Ze maken gewag van voedseltekorten, geweervuur, brandstichting en plunderingen in de buurt van resorts, waardoor ze bang zijn voor hun veiligheid.

Wat is er aan de hand in Nieuw-Caledonië?

Op Nieuw-Caledonië is de noodtoestand van kracht nadat er vorige week rellen waren uitgebroken. Het leger is ingezet, een avondklok is van kracht en er is een verbod op het sociale mediaplatform TikTok.

De rellen zijn een reactie op de goedkeuring van een grondwetswijziging door de Franse Assemblée Nationale, het Lagerhuis van het parlement. Die wijziging zou ervoor zorgen dat iedereen die minstens 10 jaar in Nieuw-Caledonië woont, mag stemmen in de provinciale verkiezingen. Tot nu toe mochten alleen mensen en hun kinderen stemmen die al voor 1998 op het eiland woonden.

In de praktijk gaat het over 25.000 kiezers, vooral Fransen. Tegenstanders zeggen dat de nieuwe regeling ervoor zou zorgen dat de stem van de oorspronkelijke bewoners minder gehoord zal worden. Voorstanders argumenteren dat de verkiezingen zo democratischer worden.

Bij de protesten zijn ondertussen al 6 doden gevallen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron is er wel "vooruitgang geboekt in het herstel van de orde" in Nieuw-Caledonië. Dat zei hij gisteren tijdens een Defensieraad waar hij beslist heeft om "tijdelijk" militairen naar de archipel te sturen om de binnenlandse veiligheidstroepen te ontlasten, aldus het Elysée. Het zou gaan om duizend veiligheidstroepen, bovenop de politiemensen die al naar het overzeese gebied zijn gestuurd.

Meest gelezen