Op verschillende plaatsen worden zandzakjes achter de hand gehouden

Hevige regenbuien trekken nog over provincies Limburg en Antwerpen, in de Voerstreek is het ergste voorbij

Het noordoosten van Belgiƫ heeft het vandaag zwaar te verduren gekregen: over de provincies Limburg en Luik viel de regen opnieuw met bakken naar beneden. Terwijl het vanavond nog regent boven Antwerpen en Limburg, is het ergste voorbij voor de Voerstreek, die het afgelopen weekend ook al zwaar getroffen werd.

In de noordoostelijke provincies was het vandaag afwachten of het vele water dat uit de lucht kwam gevallen niet voor overlast zou zorgen. Uit voorzorg had het KMI voor de noordoostelijke provincies code geel afgegeven.

Grote overlast, zoals afgelopen weekend in de Voerstreek, is gelukkig uitgebleven. "In de Voerstreek is het ergste gepasseerd", zo blikte VRT-weerman Bram Verbruggen vanavond terug op het weer van de afgelopen dag. "De meest actieve regenbuien waren vandaag voor Duitsland en het zuiden van Nederland", aldus de weerman.

Bekijk - Bram Verbruggen blikt in De Afspraak terug op alweer een dag vol regen, ook blikt de weerman al vooruit op het weer voor de rest van de week

Videospeler inladen...

De grootste hinder was er misschien wel in het verkeer. Door de regen was er een loodzware avondspits. Op het drukste moment stond er meer dan 300 kilometer file.Ā 

Ook Nederland kende vanavond een van de drukste spitsen van de afgelopen jaren, met ruim 1.100 kilometer file. Dat zegt wegbeheerder Rijkswaterstaat.Ā 

De rest van de week?

Morgen wordt het wisselvallig met buien, maar die zijn wel minder intens dan vandaag, bij maxima tot 19 graden. Er zal wel een pak meer wind zijn dan de voorbije dagen.

Ook de rest van de week blijft wisselvallig met onweer.Ā  Weerman Bram Verbruggen vreest dat er vrijdag opnieuw een actieve regenzone onze kant op komt. Die zal opnieuw passeren langs de gebieden die de afgelopen dagen getroffen werden: Duitsland, Nederland en - opnieuw - het oosten van BelgiĆ«.

Dat de Voerstreek nu zo zwaar getroffen wordt, is eerder toeval, zegt Verbruggen. Eerder werden ook al andere streken getroffen. Hier is het een samenloop van heel veel effecten: overvloedige neerslag in de brede regio, met gevolgen die afhangen van een aantal lokale factoren, zoals de afwatering.

Waarom zo moeilijk voorspelbaar?

"Onweders of zware buien op gemeentelijke schaal zijn slechts kort vooraf te voorspellen", luidt het bij het KMI. Bram Verbruggen spreekt momenteel over "een heel lage betrouwbaarheid" bij de voorspellingen.

"Het hangt af van de weersomstandigheden. Wij (in Belgiƫ, red.) zitten met een geblokkeerd weerpatroon: droge periodes en regenperiodes wisselen af. Weermodellen kunnen moeilijk berekenen wanneer en waar de regen precies valt", legt Verbruggen in De Ochtend uit.

Beluister: hier het volledige gesprek met Bram Verbruggen in De Ochtend

Ook apps die voorspellen waar buien zullen vallen, zijn met dit type weer weinig betrouwbaar.

"In die apps zie je waarnemingen, metingen met radarsystemen. De regen die je ziet in de app, is de regen die op dat moment valt. Wat daarna gebeurt, zijn toekomstvoorspellingen op basis van weermodellen. Die berekenen wat de neerslag gaat doen. Elk uur is er een nieuwe berekening en heb je wel een nieuwe situatie."

Meest gelezen