Direct naar artikelinhoud
Champions League

Liverpool bijna zeker van finaleplaats Champions League na spektakelmatch tegen AS Roma

Mo Salah wilde uitdrukkelijk niet vieren na zijn doelpunten tegen zijn ex-ploeg AS Roma.Beeld Getty Images

Liverpool heeft dinsdag zijn heenwedstrijd in de halve finales van de Champions tegen AS Roma met 5-2 gewonnen. Mohamed Salah telde zijn ex-club, waar Rode Duivel Radja Nainggolan goed was voor een assist, uit met twee doelpunten en twee assists.

Na een kwartier spelen pakte Aleksandar Kolarov voor Roma vanuit stilstand uit met een geweldig afstandsschot. Doelman Loris Karius, die opnieuw de voorkeur kreeg op Mignolet, verkeek zich, maar de bal belandde op de lat. Daarna was het aan Liverpool met Sadio Mané die alleen voor doel kwam, maar ruim over besloot. Liverpool verdiende een doelpunt, maar dat liet nog even op zich wachten. Mané werkte een nieuwe kans deze keer wel af, maar stond buitenspel.

Het was uiteindelijk Mohamed Salah, Speler van het Jaar in de Premier League, die de 1-0 met een heerlijk gekruld schot tegen de netten werkte. Net voor de rust was er alweer de Egyptenaar, met zijn 43e doelpunt van het seizoen. Hij mikte na een doorsteekpas van Roberto Firmino perfect over doelman Alisson.

Na de rust ging Salah diep op rechts, waar hij enorm veel ruimte cadeau kreeg en doorspeelde naar Mané. De Senegalees aarzelde niet om de 3-0 binnen te tikken. En jawel, ook bij het vierde doelpunt was Salah betrokken. Hij legde af voor Firmino, die aan de tweede paal makkelijk de 4-0 in doel kon duwen. Zeven minuten later kon Firmino al een tweede keer scoren: hij kreeg op hoekschop alle ruimte in de lucht en kopte de 5-0 binnen.

Romeins slotoffensief

Een kleine tien minuten voor tijd luidde Nainggolan dan toch de eerredder in. Hij stak een balletje goed door richting Edin Dzeko, die voor de 5-1 zorgde. Toen Nainggolan vier minuten later tegen de arm van James Milner trapte, ging de bal op de stip en was er weer een terugmatch. Invaller Diego Perotti schoot de bal hoog in doel.

De terugwedstrijd in Rome gaat door op woensdag 2 mei. Voor Liverpool dateert de laatste finale van in 2005, toen het na strafschoppen won van AC Milan. Voor Roma is het al van in 1984 geleden, toen de Champions League nog Europacup I heette. De Romeinen verloren toen na strafschoppen van nota bene Liverpool.