Honderden motorrijders nemen afscheid van Dirk: “Hij had zoveel ervaring op de moto”

De parochiekerk van de Heistse deelgemeente Hallaar was zaterdag veel te klein tijdens de afscheidsplechtigheid van Dirk Serneels (51), motorrijder en cafébaas van De Tramhalt in Berlaar. Ongeveer 700 mensen, waaronder honderden motorrijders, kwamen er een laatste eer betonen aan de man die vorige week omkwam na een ongeval met zijn motorfiets.

Ward Bosmans

Serneels was op 14 september met zijn motor op weg naar de begrafenisplechtigheid van een bevriend motorrijder. Op de Antwerpsesteenweg in Lier verloor hij om een nog ongekende reden de controle over het stuur waarna hij onder een oplegger terecht kwam die aan de kant van de baan geparkeerd stond.

Als cafébaas van De Tramhalt was hij een gekend persoon in de streek. Zijn plotse dood kwam hard aan. Dat bleek ook op zaterdagochtend tijdens de begrafenisplechtigheid in de kerk van Hallaar. Al heel vroeg stonden er lange rijen mensen aan te schuiven om afscheid te nemen van Dirk. Daarbij waren er opvallend veel motorclubs van over heel Vlaanderen. Onder hen ook een achttal leden van de Lierse motorclub Dragons Reborn.

Patrick Leysen, de president van de club, was een goede vriend van Dirk. “Samen met hem heb ik destijds deze motorclub opgericht. Ik begrijp nog steeds niet wat er is gebeurd. Als er iemand was die met de motor kon rijden, dan was het Dirk wel. Ik heb samen met hem door heel Europa getourd. Italië, Kroatië, Duitsland, noem maar op… nooit hebben we iets voorgehad. Hij was echt een zeer ervaren motard die we heel erg zullen missen.”

“Derde begrafenis in een week tijd”

Dirk Serneels was toen hij verongelukte, op weg naar de begrafenis van Tom De Ryck, een motorrijder uit Boom die eerder die week om het leven kwam bij een ongeval. De Ryck was lid van motorclub de Gringo’s uit Terhagen. Zij waren met een grote delegatie aanwezig in Hallaar. “Het is onze derde begrafenis in een week tijd. Eerst Tom, nu Dirk en tussendoor ook nog eens de vader van een van onze leden”, zegt vice-president Kurt Addiers. “We zullen ons Dirk herinneren als een zeer open mens. Hij was iemand die altijd klaar stond voor iedereen.”

© jdw

© jdw

“Het is niet te vatten dat hij er nu niet meer is.”

De verslagenheid was ook heel groot bij de leden van De Tramrijders, de motorclub die Serneels drie jaar geleden samen met Hans Van Tricht oprichtte. “Alhoewel wij niet met titels of functies werken zoals de andere clubs was Dirk ontegensprekelijk onze teamleider. Hij was de bezieler van de club en reed altijd op kop. Ik kan het nog niet geloven dat hij er niet meer is. Hij had zoveel ervaring op de moto. Hij reed nooit echt snel, touren was meer zijn ding. Het gebeurde dat hij ’s avonds laat, nadat hij zijn café had gesloten, voor het slapen gaan nog vlug even een toertje maakte. Het feit dat er hier vandaag zo’n massa motorrijders aanwezig zijn biedt ons enige troost. Hoe het verder moet met de Tramrijders weet ik niet. Dat zal voor een stuk ook afhangen van wat er met café De Tramhalt gaat gebeuren”

Burgemeester Walter Horemans (CD&V) van Berlaar nam het woord tijdens de begrafenisplechtigheid. Hij was een goed bevriend met Serneels. “Ik was nog op de mosselkermis die Dirk onlangs organiseerde in zijn café. Ik heb nog met hem staan praten. Hij was blij dat het zo’n succes was. Het is niet te vatten dat hij er nu niet meer is.”