Direct naar artikelinhoud
Column

Meghan mag dan ervaring hebben met de schijnwerpers, tegen de sloophamer van de Britse roddelpers lijkt ze niet opgewassen

Meghan mag dan ervaring hebben met de schijnwerpers, tegen de sloophamer van de Britse roddelpers lijkt ze niet opgewassen
Beeld BELGAIMAGE

De Britse hertogin Meghan wordt zwaar onder vuur genomen door de media. En haar vader schiet lekker mee. Zal de geschiedenis - remember Lady Di – zich herhalen?

Zou er zoiets als een aandachts-gen bestaan? Zo ja, dan heeft de zwangere Britse hertogin Meghan het van vaderskant. Vader en dochter houden er allebei van in de schijnwerpers te staan. Alleen slaat talent vaak een generatie over, in dit geval in het nadeel van pa.

Meghan wist als actrice al vele ogen op zich gericht, en nu ze getrouwd is met prins Harry, zijn dat er nog veel meer. Vader Thomas, als technicus gedoemd tot een leven achter de schermen van Hollywood, lijkt de schade in te willen halen. Afgelopen week verkocht hij een handgeschreven brief van zijn dochter aan de Britse tabloid Mail on Sunday. In de brief, geschreven daags na het huwelijk met haar prins in mei, smeekt Meghan haar vader te stoppen met dit soort ‘communicatie via de media’ – Thomas heeft zich meermaals tegen betaling laten fotograferen en interviewen.

Thomas Markle, vader van.Beeld Photo News

Meghan schrijft: ‘Jouw gedrag heeft mijn hart in een miljoen stukjes gebroken. Je hebt mijn nummer. Bel me.’ Ze verwijt haar vader dat ze via de tabloids moest vernemen dat hij een hartaanval had gehad en daarom niet bij haar huwelijk kon zijn. ‘Ik heb je gesmeekt mijn hulp te aanvaarden, ik heb zelfs iemand naar je huis gestuurd. Maar jij koos ervoor om met de media te praten en niet met mij. Als je van me houdt, zoals je beweert in de pers, stop met liegen en met het exploiteren van mijn relatie.’

Meghan mag dan ervaring hebben met de schijnwerpers, tegen de sloophamer van de Britse roddelpers lijkt ze niet opgewassen

Waarom Thomas zo’n persoonlijk schrijven op straat gooit? Het is zijn reactie op een interview met de vijf beste vriendinnen van Meghan in People. Zij vertellen hoezeer Meghan gebukt gaat onder de aanhoudende stroom van negatieve berichten over haar. ‘Ze mag niets terug zeggen. Zeker nu ze zwanger is, zou dat moeten stoppen.’ Ze bezweren dat Meghan echt wel haar best heeft gedaan om haar vader te betrekken in haar nieuwe leven. Volgens pa Markle toont de brief die hij aan de pers gaf juist aan dat er met zijn dochter niet te praten valt.

Meghan mag dan ervaring hebben met de schijnwerpers, tegen de sloophamer van de Britse roddelpers lijkt ze niet opgewassen. Want denk maar niet dat een krant als de Mail on Sunday het publiceren van zo’n persoonlijke brief pijnlijk genoeg vindt. Een dag later mocht een handschriftexpert concluderen dat Meghan ‘een berekende, ­narcistische toneelspeelster is die op het punt staat de ­controle te verliezen’.

Steun is er ook. Acteur en vriend George Clooney ­waarschuwt dat Meghan wordt opgejaagd als prinses Diana. Glamourblad Hello is een actie begonnen om aardiger tegen Meghan te zijn, nadat de ­redactie werd ingeseind dat het koninklijk secretariaat overuren draait om ­hatelijke, seksistische en racistische berichten over Meghan op Twitter en Instagram te modereren. En gelukkig is er altijd nog Meghans moeder, Doria Ragland, die geen enkele hang naar aandacht heeft. Ze schijnt haar dochter veel te bezoeken.

Maar dat is giswerk.