Luister naar

‘De nieuwe e-rijder lijkt op benzinerijder’

Nieuws
Fastned heeft de wind in de zeilen. Het aantal elektrische auto’s groeit, het aantal stations groeit, de omzet groeit. Maar de concurrentie ook. Medeoprichter Bart Lubbers (53) denkt in 2020 te kunnen oogsten.
Bard van de Weijer redactie vk
zaterdag 16 februari 2019 om 03:00
Een van de snellaadstations van Fastned.
Een van de snellaadstations van Fastned. anp / Lex van Lieshout

Hoe veel snellaadstations heeft Fastned?

‘Nu 87, in Nederland en in Duitsland. In Engeland zijn er twee in aanbouw.’

Nederland loopt wereldwijd voorop met het aantal elektrische auto’s. Is het succes mede aan Fastned te danken?

‘Ook aan de overheid en aan de consument die elektrische auto’s koopt. Er is sprake van een kip-eidiscussie. Als je niet kunt laden, is het niet interessant een e-auto te kopen. Het hielp dat Rijkswaterstaat al in 2012 bedacht dat er snellaadstations moesten komen en er concessies voor heeft uitgegeven.’

Toch heeft u vorig jaar slechts een half miljoen euro omzet geboekt. Wanneer maakt Fastned winst?

‘Ik mag daarover geen uitspraken doen, maar we verdrievoudigen elk jaar de omzet. Voor elk station kunnen we nu de operationele kosten dekken. Dus huur van de locatie en de kosten daarvan. Hoofdkantoor en rentelasten zijn volgende horden die we gaan nemen.’

Critici zeggen nooit een auto te zien bij uw laadstations.

‘Haha, dat hoor je nog vaak, maar het klopt niet meer. Het gebeurt tegenwoordig steeds vaker dat automobilisten even moeten wachten omdat alle laders vol zijn, al proberen we dat zo veel mogelijk te voorkomen met het bijplaatsen van laders.

Een vriend van me doet altijd een spel met zijn kinderen. Toen ze vroeger langs een station van Fastned reden, was de vraag: staat er een auto of niet? Nu is de vraag: hoeveel auto’s staan er? Het begint echt te veranderen. Niet alle stations, in Oost-Groningen zijn er waar minder auto’s komen, maar bij een station als Den Ruygen Hoek langs de A4 komen er wel honderd per dag.

Onze missie is duizend stations in Europa. We zitten op 87. Het gaat dus nog jaren duren. Locaties zoeken, vergunningen regelen, netwerkaansluitingen maken, het vergt twee tot drie jaar voor er een station staat. Ergens komend decennium halen we dat aantal.’

Inmiddels is er concurrentie van machtige partijen. Shell is begonnen met snelladers en de Duitse auto-industrie heeft zich verenigd in Ionity, dat binnenkort zijn eerste snellader in Nederland opent. Kan Fastned overleven?

‘Als je rekent dat we straks duizend laadstations hebben en er nu in Europa vijftig- tot honderdduizend tankstations zijn die uiteindelijk allemaal elektrisch worden, dan zie je dat we ook in de toekomst maar een klein deel van de markt hebben. Er is veel ruimte voor groei. Hoe meer laadstations er komen, hoe aantrekkelijker het wordt een e-auto te kopen, hoe meer behoefte er is aan nieuwe stations. Dus het helpt elkaar. Al die laders zijn hard nodig.’

Waterstof komt er ook aan. Daarmee kun je nog sneller tanken.

‘We zien er weinig van. De auto-industrie zet in op batterijauto’s. Er wordt geëxperimenteerd met waterstof, de olie-industrie is enthousiast, maar ik heb twijfels over de toepassing voor personenauto’s. Er zijn vooral veel berichten over investeringen in waterstofstations, maar ik zie weinig gebeuren.’

Dankzij 150 kilowatt-laders en straks 350kilowatt laad je in twaalf minuten. De gemiddelde tankbeurt duurt net zo lang, heeft Rijkswaterstaat eens becijferd. Met tanken, naar binnen lopen, afrekenen. Dus met de nieuwste laders kom je daar al aardig in de buurt.

‘We zien al een nieuw type e-rijder komen die zich gedraagt als de benzinerijder. Die rijdt gewoon tot zijn accu bijna leeg is en zoekt dan een snellader. Mensen raken hun actieradiusangst kwijt, omdat ze weten dat ze overal kunnen laden.’

Er was veel te doen over het serveren van een kop koffie en een toilet bij jullie laadstations. Dat mocht eerst niet van de rechter, maar de Raad van State besliste onlangs anders. Zijn jullie nu als een razende toiletten en koffieshops aan het bouwen?

‘We moeten eerst een plan maken. We willen het degelijk doen.’

U heeft er zo hard voor gestreden en er is nog geen plan?

‘We komen pas naar buiten als we een serieus plan hebben. We gaan kijken of we het zelf doen, of met anderen. Er komt hoe dan ook een toilet en fantastische koffie. Dat gaat geen vijf jaar meer duren.’ ?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.