Wandelaars zien dode dieren aan bedrijf in Halen: “Varkenskadavers lagen open en bloot in een ton"

Aan het varkensbedrijf in de Struiktraat in Loksbergen (Halen) zijn vaten met kadavers van dieren open en bloot aangetroffen. “Dit zijn lugubere praktijken die echt niet door de beugel kunnen”, zegt Ronald Jacobs, die vorig jaar al mee actie voerde tegen een uitbreiding van het bedrijf. Hij bracht de milieu-inspectie op de hoogte , die de zaak gaat onderzoeken. Vorig jaar stelde de inspectie al een aantal inbreuken vast.

Luk WEYENS

De BVBA Top Halen met zetel in Bree heeft aan de Struikstraat een vergunning voor het houden van 3.000 varkens.

“Een wandelaar signaleerde dat aan de poort van het bedrijf een ton stond met daarin de dode dieren”, zegt Ronald Jacobs. “En dat langs een traject waar mensen met kleine kinderen wandelen en fietsen. Die ton stond er waarschijnlijk al geruime tijd. Hoelang mag dit bedrijf nog zulke praktijken hanteren?” vraagt Ronald Jacobs zich af.

Ook schepen van Leefmilieu Steven Vanmechelen (CD&V) van Halen is niet te spreken over de beelden. “Het bedrijf moet dode dieren aanbieden aan het vilbeluik, maar ik ga ervan uit dat dat in afgedekte vaten moet gebeuren. Morgen (vandaag, maandag, nvdr) gaan we dit nader onderzoeken. Het is aan de milieu-inspectie om het bedrijf op te volgen.”

Woordvoerder Brigitte Borgmans van de milieu-inspectie beaamt: “Dit geval moeten we concreet onderzoeken, maar in het algemeen is het zo dat de ophaling van kadavers moet gebeuren door de firma Rendac. In afwachting g is de bewaring van de dieren in een afgesloten ruimte vereist. Aan die bepaling is blijkbaar niet voldaan.”

In het voorjaar van 2017 maakte de milieu-inspectie al een proces-verbaal op tegen het varkensbedrijf voor diverse overtredingen: storten van mesten in de gracht en illegale opslag van mest.

Brigitte Borgmans: “In het najaar van 2017 kreeg het bedrijf een controlebezoek en werd opnieuw een aanmaning gegeven, omdat de zaken nog niet in orde waren.”

Uitbreiding geweigerd

In het voorjaar van 2017 diende het bedrijf een aanvraag in om de vestiging in Halen aan te passen voor de huisvesting van 6543 dieren. Daarvoor zou een volledig nieuwe stal worden gebouwd en een van de huidige stallen afgebroken. Tegen de aanvraag kwam massaal protest. In totaal tekenden 1.700 mensen bezwaar aan. Buurgemeente Kortenaken in Vlaams-Brabant sloot zich daarbij aan.

Het schepencollege van Halen verleeende een negatief advies, onder meer op basis van de verwachte toename van het vrachtvervoer. Ook de mestproductie speelde mee en in 2011 werd al eens een uitbreiding van het bedrijf door de provincie geweigerd. De bestendige deputatie weigerde de vergunning en het bedrijf ging niet in beroep.

Ad Kemps, hoofdverantwoordelijke van de bvba Top Halen, was op het ogenblik van de feiten niet ter plaatse aanwezig, maar belooft te onderzoeken wat er gebeurd is.