Kamer wil actie tegen moskee

Nieuws
De Tweede Kamer wil actie tegen de Amsterdamse El Tawheed-moskee, die onderdak zou hebben geboden aan jihadisten. Onder meer CDA en PVV roepen op tot onmiddellijke sluiting van het gebedshuis.
anp
zaterdag 4 augustus 2018 om 03:00
Ferdinand Grapperhaus
Ferdinand Grapperhaus epa

Den Haag

De Telegraaf legde de hand op foto’s en op informatie van politiebronnen waaruit de krant opmaakt dat ISIS-strijders en terroristen in spe en ronselaars voor de jihad welkom waren in de moskee. Ze kregen er mogelijk instructies of beraamden er hun plannen. De El Tawheed staat al jaren bekend als een moskee waar radicale moslims zich thuis voelen.

Het nieuws is voor CDA-Kamerlid ­Madeleine van Toorenburg reden om te eisen dat de moskee dichtgaat. ­‘Religie mag geen dekmantel zijn van terrorisme en ernstige radicalisering.’ Arno Rutte van coalitiegenoot VVD wil ook ‘actie van minister én burgemeester’ tegen de ‘broedplaats voor jihadisten waar onze politie niet naar binnen mag’. Hij wil minister Ferd Grapperhaus van Justitie meteen na het zomerreces hierover spreken. Rutte heeft de steun van een Kamermeerderheid.

De politie in Amsterdam zegt in een reactie dat de El Tawheed-moskee ‘de volle aandacht’ heeft van de Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en het Openbaar Ministerie). De politie wijst er verder op dat de foto die De Telegraaf publiceerde sinds 2015 bij de Amsterdamse driehoek bekend is en waarschijnlijk van veel eerder dateert. ‘Op de foto zijn geen aanwijzingen voor strafbare feiten te zien. Ook de gepubliceerde informatie is niet nieuw’, aldus de politie. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het regeerakkoord geeft geen reden tot klagen, vinden SGP'ers. En dat is óók wat SGP-leider Chris Stoffer duidelijk wilde laten zien in het debat van afgelopen week.

Voor ChristenUnie- en SGP-stemmers valt er écht iets te kiezen, liet deze week in Den Haag weer zien

Voor de ChristenUnie en de SGP wordt het bloedstollend spannend begin juni. SGP-leider Chris Stoffer trok in het debat van afgelopen week alles uit de kast om zich te profileren.

Geert Wilders (PVV).

Ipsos I&O peilt: kiezers zijn overwegend positief over hoofdlijnenakkoord

De helft van Nederland is tevreden over de voornemens. Het vorige kabinet moest het bij de start doen met de positieve reactie van 34 procent van de kiezers.

De nieuwe formateur Richard van Zwol in gesprek met NSC-leider Pieter Omtzigt tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord van de formerende partijen.

Rond het kabinet-in-wording hangen nog veel vragen. 'Dit wordt het kabinet-hoe dan'

Iedere coalitiepartij haar eigen stokpaardje, maar een gemeenschappelijke basis is moeilijk te ontdekken. Na het Kamerdebat over het hoofdlijnenakkoord is nog veel onduidelijk over de invulling van een nieuw kabinet.

Pieter Omtzigt en Geert Wilders.

Dit was het liveblog van het debat over de formatie • Bikker waarschuwt: Hoop moet geen valse hoop worden • Bontenbal: akkoord is kil

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over de formatie. Wat vinden de partijen van het eindverslag van de informateurs? Redacteuren Ilse Brandemann en Wian Slendebroek volgen het debat op de voet en houden jou hier op de hoogte.

Jesse Klaver, Frans Timmermans, Rob Jetten, Henri Bontenbal en Mirjam Bikker tijdens een debat over de formatie met oud-informateur Ronald Plasterk.

Kamerdebat over hoofdlijnenakkoord zal ook contouren van nieuwe oppositie tonen

Zes maanden lang moest de Tweede Kamer toekijken hoe de formatie zich voortsleepte. Nu PVV, VVD, NSC en BBB eindelijk een hoofdlijnenakkoord hebben gesloten, kan ook de oppositie aan de slag.

Mona Keijzer en Caroline van der Plas bij de presentatie van Keijzer als nummer twee van BBB. Gedoe over de vraag of Keijzer ook de premierskandidaat van BBB is, speelde de partij volgens onderzoekers parten.

Waarom BBB bij de Tweede Kamerverkiezingen veel kiezers kwijtraakte aan Wilders en Omtzigt

De BBB van Caroline van der Plas wist de megawinst van de provinciale verkiezingen niet vast te houden. Uit onderzoek blijkt nu dat BBB maar een tijdelijke vluchtheuvel was voor een groot deel van de ontevreden kiezers.