Direct naar artikelinhoud
CommentaarAfschaffing Dividendbelasting

De dividendbelasting is uitgegroeid tot het meest onbegrepen deel van het regeerakkoord van Rutte III

Afschaffing van de dividendbelasting kost nu al 2 miljard euro. Dat kan zoveel slimmer worden besteed, schrijft chef politiek Raoul du Pré in het commentaar.

De dividendbelasting is uitgegroeid tot het meest onbegrepen deel van het regeerakkoord van Rutte III
Beeld ANP

Premier Rutte weert zich kranig. Terwijl om hem heen steeds minder mensen te vinden zijn die de afschaffing van de dividendbelasting nog openlijk verdedigen, betoogt hij onvermoeibaar dat er nauwelijks een beter plan te verzinnen is. Denk toch eens aan al die prachtige multinationale bedrijven die Nederland anders dreigt te verliezen. Denk aan al die banen, aan de opleidingsmogelijkheden voor Nederlandse studenten. Hollands glorie potverdorie, we willen toch niet België achterna?

Het zet geen zoden aan de dijk. De afschaffing is uitgegroeid tot het meest onbegrepen deel van het regeerakkoord van Rutte III. Ruttes gevoelsargumenten zijn te wankel, de tegenargumenten te sterk. Afschaffing is slechts prettig voor buitenlandse aandeelhouders. Er is nauwelijks een deskundige te vinden die denkt dat het banen oplevert of dat het Nederland als vestigingsplaats een groot concurrentievoordeel geeft. Met verbetering van het internationale onderwijs en vermindering van de bureaucratie rond arbeidsmigratie is meer te winnen. Wel draagt afschaffing verder bij aan de hang naar belastingontwijking, waar grote bedrijven toch al veel te druk mee zijn.

Ruttes coalitiepartners kijken intussen tandenknarsend toe hoe de oppositie elke gelegenheid aangrijpt om het onderwerp op de politieke agenda te houden. De aandrang daartoe zal niet minder worden nu het bedrag als gevolg van de groeiende economie oploopt tot 2 miljard euro. Ter vergelijking: daarvan kunnen de salarissen voor alle onderwijzers op de basisscholen met 20 procent worden verhoogd. Het budget voor de landmacht én de luchtmacht kan worden verdubbeld.

Voor de kiezers hoeft het ook al niet. Nog maar 15 procent is voorstander, peilt Maurice de Hond. Ook in Ruttes eigen VVD smelt het draagvlak snel weg. Maar gelukkig is het nog niet te laat. De knoop hoeft pas te worden doorgehakt bij het maken van de begroting voor Prinsjesdag. Het intrekken van het plan slaat geen financieel gat. Sterker: dat zorgt voor 2 miljard meer inkomsten. Zelfs als de VVD volhoudt dat die ten goede moeten komen aan lastenverlichting voor ondernemers, moeten er toch manieren te bedenken zijn waar ook het midden- en kleinbedrijf van profiteert. Of de bedrijven, bijvoorbeeld, die serieus werk maken van de vergroening die het kabinet wenst.

Met een beetje flexibiliteit en creativiteit kan premier Rutte zichzelf, zijn kabinet en zijn achterban nog deze zomer een mooie dienst bewijzen.