De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol
Foto: Getty Images

Grondwettelijk Hof bevestigt afzetting van Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol: binnen 60 dagen nieuwe verkiezingen

Het Grondwettelijk Hof van Zuid-Korea heeft de afzetting van president Yoon Suk-yeol unaniem bekrachtigd. Eind vorig jaar riep Yoon de militaire noodtoestand uit, maar 6 uur later moest hij onder druk van het parlement die beslissing alweer terugdraaien. De rechtbank oordeelt nu dat die actie buiten zijn bevoegdheden viel, en dat hij daarmee het vertrouwen van het volk heeft geschaad. Binnen de 60 dagen moeten er nu nieuwe verkiezingen plaatsvinden.

De uitspraak van het Grondwettelijk Hof werd met gemengde gevoelens onthaald in de straten van de hoofdstad Seoel. Daar waren aanhangers en tegenstanders van president Yoon samengekomen om het verdict af te wachten. 

"Ik kan even niet tot rust komen. Ik ben zo tevreden met de afzetting. Ik vind het enkel spijtig dat het zolang geduurd heeft", zegt de 66-jarige Won Seonhee. Heel wat minder enthousiasme is er bij de aanhangers van de president. Op straat staan verschillende mensen te huilen, anderen zijn kwaad en teleurgesteld. 

"Dit is verschrikkelijk", zegt de 26-jarige Kwon Ye-young. "Dit land is in crisis. Mensen verliezen hoop en energie, en nu moeten we onszelf herorganiseren", zegt ze.

Bij aanhangers van de president kan de beslissing niet op veel begrip rekenen
Foto: AP

President Yoon heeft intussen zijn excuses aangeboden. Hij zegt dat hij spijt heeft dat hij niet heeft voldaan aan de verwachtingen van het volk. "Ik zal altijd blijven bidden voor het Zuid-Koreaanse volk", zegt hij ook.

Vertrouwen is geschaad

In december vorig jaar riep de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol tot grote verrassing van velen de staat van beleg af in zijn land, een tijdelijke maatregel waarbij het leger extra bevoegdheden kreeg om orde en veiligheid te handhaven tijdens politieke onrust of dreiging. Dat was het gevolg van een machtsstrijd tussen de president en het parlement, waarin de oppositie de meerderheid heeft.

Enkele uren later moest het staatshoofd onder druk van het parlement en straatprotesten de krijgswet alweer intrekken. Hij werd uiteindelijk op 14 december geschorst door het parlement en half januari werd hij, na een aantal mislukte pogingen, ook opgepakt. 

Het Grondwettelijk Hof moest nu oordelen of het de beslissing van het parlement om de president af te zetten, zou bekrachtigen of niet. Het Hof heeft nu unaniem beslist om dat wel te doen. In het verdict, dat live op televisie werd uitgezonden, zegt de rechter dat Yoon door de noodtoestand af te roepen zijn boekje te buiten is gegaan. 

De rechtbank maakte het verdict live op televisie bekend

"De beklaagde riep niet alleen de staat van beleg uit, maar schond ook de grondwet door het leger en de politie in te zetten om de wetgevende macht te blokkeren," zei Moon. "Uiteindelijk voldeed deze afkondiging van de staat van beleg ook niet aan de wettelijke eisen voor een noodsituatie."

"Gezien de zware impact op de grondwettelijke orde en de verstrekkende gevolgen van de overtredingen, wegen de voordelen van het beschermen van de grondwet door de beklaagde uit zijn ambt te zetten, ruimschoots op tegen het verlies van een president", besloot de rechter.

De oppositie reageert alvast opgelucht op de beslissing van de rechtbank. In een eerste reactie zegt oppositieleider Lee Jae-myung dat Yoon "de grondwet heeft vernietigd en het volk en de democratie heeft bedreigd met de wapens en messen die hem door het volk waren toevertrouwd". Uit de peilingen blijkt dat Lee bij de volgende verkiezingen de favoriet is om Yoon op te volgen.

Binnen de 60 dagen worden er nu nieuwe verkiezingen gehouden in Zuid-Korea, en daarmee komt een definitief einde aan de korte, maar woelige regeerperiode van Yoon Suk-yeol. 

Thema

Meer Buitenland?

Download de app om geen nieuws over dit thema te missen.

Meest gelezen