© gvb

Hobbykoks brouwen ‘Bliêke Pélteneir’ voor het goede doel

Pelt -

Met de Bliêke Pélteneir is Pelt een nieuw bier rijker. Het fruitige zomerbier is het initiatief van vier hobbykoks die hiermee een goed doel steunen.

Geert Van Baelen/Paul Theeuwen

In de Overpeltse microbrouwerij Mölder&Coöp werd een bijzonder bier voorgesteld. Een groepje bevriende Peltse hobbykoks steunt sinds 2015 goede doelen onder de noemer Pelt 4U. De eerste jaren werd elk jaar een ander project gekozen, maar de coronacrisis doorbrak dit patroon. “Heel wat organisaties vielen toen noodgedwongen stil, sindsdien concentreren we ons op één vast goed doel, namelijk het dagcentrum Vliegden Oost van De Klimroos in Pelt. Dit richt zich naar volwassen personen met een fysieke handicap, een niet-aangeboren hersenletsel of een neurologische aandoening”, schetst Rudy Loos die samen met Marc Sevens, Dirk Geysen en Maarten Geysen het hart van de vereniging vormt. Vorig jaar gingen ze voor de eerste keer de uitdaging aan om een eigen bier te brouwen voor dit goede doel. Het resultaat was de ‘Bokkige Pélteneir’, een donker pittig winterbier dat een mooie 2000 euro in het laadje bracht.

Heidetopjes

Dit smaakte letterlijk naar meer, en dus werd al snel opnieuw aangeklopt bij Mölder&Coöp om een vervolg te brouwen. “Nu zouden we gaan voor een fris zomerbier”, vervolgt Loos. “Met brouwer Eddy Sevens zijn we dan gaan samenzitten. We hadden vier trefwoorden in ons hoofd: bleek, schuimig, drinkbaar en gember.”

Eddy Sevens: “We zijn gestart met een referentiebier en zijn zo blijven zoeken en experimenteren tot we een perfecte balans vonden. Het resultaat is de Bliêke Pélteneir geworden. Het is een fruitig zomerbier met 6% alcohol gebaseerd op gerstmout en bijpassende hop, met toetsen van gember, vlier en een kleine bittere toets van heidetopjes als tegengewicht voor de gember.”

De Klimroos

Kim Celis, algemeen directeur bij de Klimroos, kwam het resultaat proeven en was dankbaar voor de geleverde inspanning. “De opbrengst zal zeker opnieuw goed besteed worden. Hiermee kunnen we de kosten drukken van onze jaarlijkse vakantieweek voor onze gasten. Voor hen wegen de levenskosten vaak door. Met de opbrengst van dit bier kunnen we hen allemaal de mogelijkheid bieden om deel te nemen.”

Kopen kan online op www.pelt4u.be, bij Mölder&Coöp of het trefpunt bij De Klimroos.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer