Direct naar artikelinhoud
Klimaatprotest

Antwerpse klimaatspijbelaars plannen sit-in op Groenplaats

Warre Germis (m.) en zijn medescholieren willen het stadsbestuur kleur doen bekennen.Beeld Joris Casaer

Na een manifestatie in Brussel komen ook in Antwerpen scholieren tijdens de lesuren op straat om aandacht te vragen voor het klimaat. Maar versplintering kan nefast zijn voor het momentum van de beweging, vrezen de jongeren achter Youth For Climate.

“Nu is het moment om van Antwerpen een voorbeeldstad te maken op het vlak van klimaat.” Aan het woord is Warre Germis, die school loopt op het Stedelijk Lyceum Groenhout in Berchem: 18 jaar oud, veganist, en op een missie om het nieuwe Antwerpse stadsbestuur kleur te doen bekennen.

“In Brussel is een fantastisch signaal gegeven”, klinkt het enthousiast. Afgelopen donderdag verzamelden daar 3.000 scholieren, op de been gebracht door de beweging  Youth For Climate, om tijdens de schooluren politieke actie te eisen tegen de klimaatverandering. Ook Warre tekende present, maar hij ziet het niet zitten om iedere week naar de hoofdstad af te zakken. Daarom hoopt hij nu een statement te kunnen maken in eigen stad.

Om de criticasters de mond te snoeren, wil hij het ook anders aanpakken dan in Brussel: geen manifestatie, maar een sit-in op de Groenplaats op donderdagvoormiddag. “We willen tonen dat we niet zomaar spijbelen, maar dat we die tijd educatief invullen. Daarom trekken we naar daar met studiemateriaal en schoolboeken, om ook tijdens het spijbelen bij te leren.” Na de middag moet iedereen weer naar school, om de rest van de lessen te volgen.

De sit-in moet niet alleen de bewustwording dienen: meer nog dan beloften wil Warre vooral daden zien. “Het klimaatdebat is groot en complex, en wordt boven onze hoofden gevoerd. De vraag is: wat kunnen we nu zelf al doen? We willen een verschil maken op het enige niveau waar dat kan, het lokale.”

Van een regering in lopende zaken verwacht Warre geen grote inspanningen, en ook het Vlaamse niveau is hem te ondoordringbaar. “In tegenstelling tot het parlement hebben we wel spreekrecht in de gemeenteraad. We beroepen ons op ons recht op transparantie van het beleid. We willen vragen wat het bestuur van de stad Antwerpen de komende zes jaar aan het klimaat gaat doen. We willen de akkoorden overhandigd krijgen en vragen uitleg van de bevoegde personen.” Schepen van Leefmilieu Tom Meews (sp.a) zal in ieder geval naar de Groenplaats trekken om de jongeren te ontmoeten.

Het kan niet de bedoeling zijn dat ze belangrijke leerstof missen’
Leerkracht Lieven VerbelenStedelijk Lyceum Groenhout

In het Stedelijk Lyceum kan Warre op de nodige steun rekenen. “Meer nog: we zijn nauw betrokken bij de actie”, zegt leerkracht Lieven Verbelen, die de leerlingen begeleidt bij een project waarin ze zelf op onderzoek trekken en zich verdiepen in de klimaatverandering. “De discussie over spijbelen komt voor ons op de tweede plaats”, zegt hij, “maar we hebben er in het lerarenteam stevig over gediscussieerd. We vinden het een fijn idee dat kinderen hun stem laten horen en dat ze opkomen voor iets waar ze in geloven.” 

Hij benadrukt dat de leerlingen die aan de actie deelnemen, de gemiste lesuren wel op een alternatieve manier moeten inhalen. Dat was ook al het geval voor de scholieren die vorige week naar Brussel trokken. “Het kan niet de bedoeling zijn dat ze belangrijke leerstof missen.”

Versplintering

Kyra Gantois, die met Anuna De Wever aan de basis van de wekelijkse spijbelactie in Brussel ligt, zegt blij te zijn dat ook in Antwerpen jongeren op straat willen komen. Toch is het gevoel dubbel, zegt ze: versplintering kan ervoor zorgen dat minder jongeren naar Brussel komen en dat de beweging zo aan kracht verliest. “We begrijpen dat niet iedereen even makkelijk in Brussel raakt, maar met meer mensen  is het effect natuurlijk groter. Het zorgt ook voor verwarring: veel mensen vragen zich nu af of ons protest in Antwerpen of in Brussel plaatsvindt.”

De twee meisjes mogen hun zaak vandaag bepleiten bij de Vlaamse regering, en donderdag worden ze verwacht bij Open Vld, dat met Lydia Peeters de Vlaamse minister voor Energie levert. Die audiënties veranderen weliswaar niets aan hun plan om iedere week naar Brussel te trekken. “We vrezen een beetje dat de regering ons uitgenodigd heeft om de kwestie daarna makkelijker naast zich neer te kunnen leggen. Een gesprek volstaat niet: we willen verandering zien. Partijen moeten beseffen dat het klimaat bovenaan op hun agenda hoort. Daar zijn we nog heel ver van verwijderd.”