© Theo Derkinderen

Kraanarm begeeft het en valt rakelings naast huizen in tuin: “We hebben heel veel geluk gehad”

Een gedeelte van een bouwkraan is zaterdagnamiddag naar beneden gekomen in de Kuytekopstraat in Branst. Het metaal van de kraan plooide helemaal om, waardoor het gevaarte het begaf. Niemand raakte gewond en als bij wonder viel de kraanarm in een tuin en niet op een van de woningen in de straat.

Theo Derkinderen

In de Kuytekopstraat worden momenteel enkele woningen gebouwd. Voor die werken is er aan de overkant van de bouwwerf een bouwkraan geplaatst. Ook zaterdag werd er met de kraan gewerkt. “Ik kwam net buiten en zag dat de kraan snellere bewegingen uitvoerde dan gewoonlijk. De haak die aan de kraan hing – waarmee onder meer paletten over de daken worden getransporteerd – sloeg tegen het metaal van de kraan en luttele ogenblikken later viel de arm naar beneden”, vertelt een buurtbewoner. “Toen ik zag dat het gevaarte neerviel, ben ik direct naar binnen gelopen. De arm is in onze tuin terechtgekomen. Een geluk bij een ongeluk dat het in onze tuin was en niet op het dak van ons huis of dat van de buren. Dan waren de gevolgen veel erger geweest. We hebben hier echt heel veel geluk gehad.”

De brandweer werd erbij gehaald en er werd beslist om een veiligheidsperimeter in te stellen in de Kuytekopstraat. “Hoe het ongeval precies kon gebeuren zal nog verder worden onderzocht. Voor zover we kunnen zien is het metaal bovenaan het verticale stuk van de kraan omgeplooid en heeft zo de horizontale arm het begeven”, licht brandweerluitenant Geert Beckers van hulpverleningszone Rivierenland toe. “Of de wind iets met het voorval te maken heeft? Dat is een mogelijkheid, maar het is aan experts om dat verder uit te klaren.”

Mogelijk is de kraan plots geblokkeerd en is het metaal daardoor geplooid.

Doorslijpen

Er werd een grote kraanwagen ter plaatse gestuurd om de neergevallen kraanarm weg te halen uit de tuin. Een aantal stukken moest ook worden doorgeslepen met snijbranders. De brandweer hield daarbij een oogje in het zeil omdat de slijpwerken plaatsgrepen in de buurt van struiken.

Volgens een aannemer was het de bedoeling om de kraan in de loop van deze week sowieso weg te halen omdat ze naar een andere werf moest. Voor die werf moet dus een andere kraan worden ingezet.

Bij het ongeval van zaterdagnamiddag raakte niemand gewond. Het duurde wel tot ’s avonds vooraleer de ravage helemaal was opgeruimd.

De Kuytekopstraat is een kleine straat, verkeersproblemen waren er niet. Voetgangers en fietsers moesten wel een ommetje maken.

© Theo Derkinderen