Staatssecretaris Nicole de Moor.© EPA-EFE

België bracht vorig jaar 1.241 asielzoekers over naar EU-lidstaten

België heeft vorig jaar 1.241 asielzoekers kunnen overbrengen naar een andere lidstaat van de Europese Unie. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) maandag gemeld. De regering wil nog meer specifieke centra inrichten om deze overbrengingen te bespoedigen.

scl
Bron: BELGA

De Dublinregels bepalen dat de EU-lidstaat waar iemand het eerste asiel aanvraagt verantwoordelijk is voor de behandeling van de asielprocedure. In principe moeten de lidstaten deze asielzoekers van elkaar terugnemen, maar in de praktijk loopt dat niet steeds van een leien dakje. 

Toch vertoont het aantal overbrengingen door België sinds het einde van de coronapandemie opnieuw een stijgende lijn: van 831 in 2022 naar 1.241 overbrengingen in 2023, het hoogste aantal sinds de piek van 2016, met 1.479 overbrengingen. De meeste overdrachten gebeuren naar Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk.

32 dagen

België beschikt sinds augustus 2022 over een centrum in Zaventem dat is opgericht om terugkeer binnen het kader van de Dublinregels te verbeteren. Daar wordt de procedure op gemiddeld 32 dagen afgehandeld, 28 procent sneller dan buiten het centrum. En hoe sneller de procedure, hoe groter de kans dat de verantwoordelijke lidstaat meewerkt. 

Volgens de Moor ging de ministerraad vrijdag akkoord om in de toekomst nog meer specifieke Dublincentra op te richten. Dat zou het mogelijk moeten maken om de terugkeer verder op te drijven. In 2022 kwamen er 2.168 personen in aanmerking voor zo’n versnelde procedure, in 2023 waren dat er 4.842.

Maandelijks asielcentrum

 “Ik vind het niet houdbaar dat asielzoekers die in andere Europese landen een procedure hebben lopen, nog eens een procedure opstarten in België”, stelt de Moor in een mededeling. “Dat zet enorme druk op ons opvangnetwerk. Elke maand gaat het om de omvang van een klein asielcentrum.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER