Poetin geeft Westen de schuld van slechte betrekkingen

Volgens Poetin moet Rusland reageren op de ontwikkelingen aan zijn grenzen. © REUTERS

De Russische president Vladimir Poetin houdt het Westen verantwoordelijk voor de slechte betrekkingen met Rusland. Poetin verwijst daarbij - niet voor het eerst - naar de uitbreiding van de Navo naar het oosten, het ex-Joegoslaviëconflict in de jaren negentig en de ontwikkelingen in Oekraïne.

dgs

‘Het waren niet wij die een militaire coup in Oekraïne georganiseerd hebben die de grondwet schond’, zei Poetin maandag in een interview op tv-zender Fox News, vertaald naar het Engels. Poetin verwees naar de maandenlange volksprotesten in Oekraïne in de winter van 2013-2014, waarbij de Russische bondgenoot Viktor Janoekovitsj tot aftreden werd gedwongen. ‘Het waren niet wij die taarten uitdeelden op de stadspleinen’, zei hij, om zijn beweringen te funderen.

Volgens Poetin moet Rusland reageren op de ontwikkelingen aan zijn grenzen. ‘Ik ben niet veranderd. Ik ben wie ik ben, en ik ben wie ik was’, zei hij. Het is het Westen dat volgens hem veranderd is.

Poetin beweerde maandag na de top met Amerikaans president Donald Trump in Helsinki opnieuw dat Rusland zich niet heeft gemengd in de verkiezingen van 2016. ‘Rusland als staat heeft zich nooit in de interne aangelegenheden van de VS gemengd’, zei Poetin. Het interview is volgens Fox News opgenomen maandag na de top tussen Poetin en Trump in Helsinki.

Aanklacht op bijzettafeltje

Fox News-interviewer Chris Wallace probeerde tijdens het interview aan Poetin de aanklacht te overhandigen van speciaal aanklager Robert Mueller tegen twaalf medewerkers van de Russische militaire inlichtingendienst GRU. Mueller verdenkt hen ervan verantwoordelijk te zijn voor het hacken van de Democraten bij de verkiezingen in 2016. Poetin wilde het document niet in ontvangst nemen en dwong de interviewer om het op een bijzettafeltje te leggen.

Poetin, die zich herhaaldelijk leek op te winden als hem kritische vragen werden gesteld, verwees naar een strafrechtelijk akkoord met de VS uit 1999. Als Mueller erom zou vragen, zou Rusland verdachten ondervragen. Maar Mueller zou dat voorlopig niet gedaan hebben.

Russische spionne opgepakt in VS na 'infiltratie' NRA

© Facebook

Gerechtsdocumenten van Maria Butina © AP

thumbnail:
thumbnail: Gerechtsdocumenten van Maria Butina

De Amerikaanse overheid heeft een 29-jarige Russische vrouw aangeklaagd voor spionage. Ze probeerde in verschillende politieke groepen te infiltreren, waaronder de Amerikaanse wapenlobby National Rifle Association (NRA).

Maria Butina, een pro-wapen activiste, wordt aangeklaagd omdat ze in het geheim met Moskou communiceerde. Volgens de aanklacht probeerde ze 'alternatieve communicatiekanalen' op te zetten. Ze infiltreerde in de NRA in een poging om de Republikeinse partij en verschillende politici te beïnvloeden.

Butina reporteerde aan het Kremlin via een hooggeplaatste Russische medewerker. De naam van de Rus wordt niet gecommuniceerd, maar Amerikaanse media gaan ervan uit dat het om Alexander Torsjin gaat. Butina was een protégé van de voormalige Russische bankier. Torsjin zat in 2016 bijvoorbeeld met Donald Trump Junior aan tafel tijdens een samenkomst van de NRA. Amerika legde Torsjin in april van dit jaar sancties op.

Volgens de aanklagers heeft de 29-jarige spionne 'relaties uitgebouwd met verschillende Amerikaanse burgers', onder wie politici, en is ze 'geïnfiltreerd in verschillende organisaties die de Amerikaanse politiek beïnvloeden'. 'Dit met het doel de belangen van de Russissche federatie te bevorderen.'

Volgens de advocaat van Butina, Robert Driscoll, was zijn cliënte 'geen spionne' en is de aanklacht 'overdreven'. 'Er zijn geen aanwijzingen dat mijn cliënte een poging ondernam om bepaalde wetten of het beleid in de VS te beïnvloeden of ondermijnen.' Volgens Driscoll is Butina gewoon een studente internationale relaties 'die haar diploma probeert te gebruiken om een job in de zakenwereld te krijgen'.

De NRA heeft voorlopig nog niet gereageerd.