Direct naar artikelinhoud
ColumnMark Coenen

De nakende diploma-uitreikingen worden spannende dagen op de Amerikaanse campussen

De nakende diploma-uitreikingen worden spannende dagen op de Amerikaanse campussen
Beeld Photo News - AFP

Mark Coenen is columnist. Hij hoopt dat de studentenprotesten in Amerika de regering aan het denken zetten.

Terwijl bij ons de studenten stilaan braaf in de blok zitten, staan in Amerika de universiteiten in brand. De politie houdt op campussen een sinds tijden niet meer geziene klopjacht op studenten die protesteren tegen de halfslachtige houding van hun regering in verband met de volkerenmoord in Gaza.

Dat de tot achter hun strottenhoofd bewapende flikken tot in de lokalen van de universiteit, die een vrijplaats van meningen en gedachten zou moeten zijn, de studenten mattrakeren zal wel een teken van de tijd zijn.

Dat die abjecte manier van handelen ook de natte droom is van hoe radicaal-rechts in Vlaanderen wil ageren tegen onafhankelijk denken als ze eindelijk aan de macht zijn, vind je in hun filmpjes op TikTok en is helaas ook een teken van de tijd.

Ik hou niet van deze tijd.

De Democraten spelen in deze crisis wel met hun toekomst van de zittende en naar men hoopt ook volgende president, want het is kwaad kersen eten met twintigers die gepiloteerd door het heilige vuur van hun overtuiging naar het stemhokje trekken. Niet dat ze meteen massaal op die corrupte oranje seksmaniak met overgewicht zouden stemmen, maar wel op onafhankelijke kandidaten waardoor de smalle marge die Biden nu nog heeft snel zou verdampen.

Het zou een treffende illustratie van de wet van de onbedoelde neveneffecten zijn als in november Trump het daardoor haalt van Biden, maar je krijgt vanop afstand het gevoel dat zoiets er in zit. De protesten dijen sneller uit dan de olievlek van die lekke olietanker Exxon Valdez voor de kust van Alaska in 1986 en je waant je bijna terug in de jaren zestig toen studentenprotest het einde van de oorlog in Vietnam bespoedigde.

Studenten stonden al dikwijls in de frontlinie voor sociale verandering. Van mei ’68 over de strijd tegen Apartheid in Zuid-Afrika of de Praagse Lente tot Greta Thunberg: een stroom van activistische jongeren kleurde de politieke en sociale geschiedenis. Tot spijt van wie het benijdt en dat zijn er velen.

Zoals naar men beweert een vlinder in het Amazonewoud een orkaan in Arizona kan veroorzaken kunnen, zo denkt de dromer in mij, tentenkampen op gazons van universiteiten misschien de aanzet zijn om de tentenkampen in Gaza af te breken. En om er te werken naar een rechtvaardige oplossing van een probleem dat door terroristen aan beide kanten wordt gekoesterd en gevoed. Maar het tentenkamp in New York is al afgebroken en de politie patrouilleert op de campus.

Vanaf 10 mei zijn de diploma-uitreikingen gepland: dat worden nog spannende dagen.