zondag 27 mei 2018 - Podium
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

MUZIEK

Bryan Ferry staat op 7 juni met orkest in Antwerpse Lotto Arena

“Een doorsnee rockartiest vernielt hotelkamers. Ik richt ze liever in”

Rocken als een jong veulen, dat doet seventies- en eighties-sekssymbool Bryan Ferry (72) al een tijdje niet meer. Toch brengt hij op 7 juni in Antwerpen zijn grootste hits (waaronder ‘Love Is The Drug’ en ‘Avalon’) onder begeleiding van een orkest. “Het geluid van violen ontroert me al heel mijn leven. Ik ben nogal ouderwets, vrees ik.”

Wat is het eerste wat we zien liggen wanneer we Bryan Ferry’s Londense woning binnenwandelen? Een boek van Serge Simonart! Het zal toch niet waar zijn… Stelt Vlaanderens meest beruchte rockjournalist nu ook al de setlist van Bryan Ferry samen?

“Nee hoor, dat boek heb ik gewoon gekregen tijdens een interview. Maar ik heb het nog niet echt bekeken. Is het in het Engels? Nee? Dan zal het bij de foto’s blijven. Een van de vele vloeken van het Brits zijn: je leert geen andere talen”, bekent Ferry.

Simonarts boek vertoeft in goed gezelschap: de werkruimte van Ferry’s huis in het poepchique Londense district Kensington staat, ligt en hangt barstensvol boeken, platen en kunstwerken. Aan de muren prijken onder meer een Warhol en verschillende werken van Richard Hamilton. “Van hem heb ik nog les gehad toen ik aan de academie ging studeren. Eigenlijk wou ik een kunstenaar worden. Maar uiteindelijk ben ik de muziek ingerold. Evident was dat niet: ik kom uit een arm arbeidersmilieu. Mijn vader ploegde met zijn paard velden om en ging later in de mijnen werken. Hij had toch liever gehad dat ik een normaler, stabieler beroep had gekozen. Mijn moeder was anders: ze wou gewoon dat ik gelukkig was. Van haar had ik zelfs trapezeartiest in een circus mogen worden.”

Gentleman

Op zijn 72ste ziet Ferry er nog zeer patent uit. Ook voor dit interview bij hem thuis heeft hij een onberispelijk pak, inclusief das, aan. Het prototype van de Britse gentleman. “Toen we met Roxy Music actief werden, begin jaren zeventig, bestond de traditionele rockoutfit uit een jeans en een T-shirt. Wij wilden ons onderscheiden door klasse uit te stralen. Voor een deel was dat een reactie op mijn armoedige jeugd. Maar voor een deel ook uit overtuiging. Ik bedoel: kleren draag je dag in, dag uit. Waarom zou je er dan niet in investeren? En daarnaast omring ik me graag met mooie dingen: ze inspireren me. Een doorsnee rockartiest vernielt hotelkamers. Ik richt ze liever in.”

Ook mooie vrouwen inspireerden Ferry doorheen zijn carrière, al zijn ze tegenwoordig vooral aan de zanger gelinkt doordat ze op zijn iconische platenhoezen staan, niet omdat ze bij hem bleven. Jerry Hall verliet hem voor Mick Jagger, en ook andere muzes en huwelijken hielden niet lang stand. Ferry’s familiaal leven is sowieso behoorlijk turbulent: zo zat zijn zoon Otis enkele maanden in de gevangenis nadat hij tegen het verbod op de vossenjacht had geprotesteerd (en daarbij zelfs in het parlement was binnengebroken), en overleefde zijn zoon Merlin op het nippertje een zwaar auto-ongeval. Zelf kampte Ferry de afgelopen jaren met gezondheidsproblemen. “Ik ben naar het ziekenhuis gebracht omdat men dacht dat ik een hartaanval had. Maar ik was gewoon overwerkt. Sindsdien doe ik het wat rustiger aan.”

Ontspannen

Al blijkt dat relatief. In 2014 bracht hij een nieuwe plaat uit die hij in 2016 remixte, in 2017 werkte hij mee aan de uiterst succesvolle Duitse tv-reeks ‘Babylon Berlin’ (waarin zijn muziek een jaren twintig-behandeling kreeg), en verder toert hij doorheen de wereld, met zo’n 50 concerten per jaar. Op 7 juni strijken Ferry en co neer in Antwerpen, de stad waar hij in 1995 enkele weken verbleef toen hij een van de artiesten van The Night of the Proms was. “Ik heb leuke herinneringen aan die tijd. In vergelijking met Londen was het er zo rustig. Ik wandelde er gewoon op goed geluk wat rond en kwam allerlei mooie plekken en leuke restaurants tegen. Sowieso heb ik sinds mijn gezondheidswaarschuwing een vaste regel op tournee om het voor mezelf leefbaar te houden: er moet altijd tijd zijn om voor het concert een paar uur te ontspannen door in de stad in kwestie een museum of een kerk te bezoeken en daarna een krant te lezen in een cafeetje. Ik ben nogal ouderwets, vrees ik.”

Een krant lezen: veel ouderwetser wordt het inderdaad niet.

Bryan Ferry en het Metropole Orkest staan op 7 juni in de Antwerpse Lotto Arena. Tickets kosten 53, 65, 75 en 100 euro.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws