De politie zet zelf drones in boven de festivalzone om de drukte te monitoren
Foto: Belga

Strenger droneverbod tijdens Gentse Feesten mét boetes voor piloten 

In Gent geldt er tijdens de Gentse Feesten 10 dagen lang een no-flyzone voor drones, voor het eerst kan de politie overtreders ook traceren. Ze riskeren een GAS-boete tot 350 euro. Het droneverbod is ingesteld 250 meter rond de binnenstad én de aparte festivallocaties elders in de stad. 

De politie van Gent zal deze zomer strenger kunnen optreden tegen mensen die zonder toestemming met drones over de festivalzone vliegen tijdens de Gentse Feesten. Er was al eerder een tijdelijk droneverbod tijdens het festival, maar vanaf deze editie wordt de maatregel vast opgenomen in het politiereglement. 

"We konden drones al uit de lucht halen, vanaf nu kan de politie overtreders ook traceren", zegt woordvoerder Matto Langeraert. Overtreders riskeren een GAS-boete tot 350 euro. 

De politie zet zelf drones in om de veiligheid te monitoren. Ze leent daar tot nu toe nog toestellen van andere zones voor, de aankoop van eigen drones wordt op dit moment onderzocht. De stad gaf er eind vorig jaar toestemming voor. 

De Gentse Feesten vinden plaats van 19 tot en met 28 juli. Het evenement duurt 10 dagen en is het grootste stadsfestival van Europa. Vorig jaar waren er 1,6 miljoen bezoekers. 

Meest gelezen