Jamestown, de hoofdstad van Sint-Helena.
Volledig scherm
Jamestown, de hoofdstad van Sint-Helena. © afp

Lijnvliegtuig landt vandaag voor het eerst op afgelegen eiland Sint-Helena

Sint-HelenaOp het afgelegen Britse eilandje Sint-Helena, dat bekendheid verwierf als de plek waar Napoleon Bonaparte zijn laatste levensjaren in ballingschap doorbracht, landt vandaag voor het eerst een lijnvliegtuig. Zo komt voor de 4.500 bewoners van het vulkaaneiland een einde aan eeuwen van isolement.

  1. LIVE OEKRAÏNE. Minstens 17 doden en 78 gewonden bij raketaanval op Tsjernihiv - NAVO-chef roept op om eigen wapens aan Kiev te leveren

    LIVE OEKRAÏNE. Minstens 17 doden en 78 gewonden bij raketaan­val op Tsjernihiv - NAVO-chef roept op om eigen wapens aan Kiev te leveren

    Na de Russische raketaanval op de Oekraïense stad Tsjernihiv op woensdag zijn al zeker 17 doden en ruim 60 gewonden geteld. Dat blijkt uit een nieuwe balans van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken. “De wereld is niet vastberaden genoeg om de Russische terreur te stoppen”, stelt president Volodymyr Zelensky in een bericht op X. Ondertussen roept de chef van de NAVO vandaag lidstaten op om wapens uit eigen voorraad aan Oekraïne te leveren, zelfs als hiermee de eigen voorraad niet meer voldoet aan de NAVO-afspraken. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.
  2. Schade klimaatverandering loopt volgens onderzoek in de biljoenen (en dat bedrag dreigt nog verder explosief te stijgen)
    8

    Schade klimaatver­an­de­ring loopt volgens onderzoek in de biljoenen (en dat bedrag dreigt nog verder explosief te stijgen)

    De gevolgen van klimaatverandering gaan de wereldeconomie biljoenen dollars per jaar kosten, becijferen onderzoekers van het Potsdam-Instituut voor Klimaateffectenonderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature’. Een deel van de hogere kosten door extreem weer, gezondheidsschade, lagere landbouwopbrengsten en verminderde productiviteit is nu al onvermijdelijk. Als de wereld de opwarming verder laat oplopen, kan de schadepost volgens de wetenschappers nog explosief stijgen.