© kristin matthyssen

Villa’s in Schilde boomen: “Veel 65-plussers ruilen hun huis voor een nieuwbouwflat”

Nergens in onze provincie stijgen de verkoopprijzen van huizen zo sterk als in Schilde. En nergens zakken ze zo hard als in Zandhoven. De stijging in Schilde is voor makelaars makkelijker te verklaren dan de daling in Zandhoven.

kristin matthyssen

Volgens Notaris.be, dat gegevens verzamelt bij de notarissen, steeg de gemiddelde verkoopprijs van een huis in België in het tweede trimester van dit jaar met 4,1% ten opzichte van het eerste ­trimester.

Een gemiddeld woonhuis in België kost nu 250.735 euro. In de provincie Antwerpen valt vooral de stijging van de woningprijzen in de gemeente Schilde op. Een gemiddeld huis werd er in de eerste zes maanden van dit jaar verkocht voor 508.548 euro. Die prijs ligt 23,4% hoger dan in heel 2017. Ook op het vlak van appartementen is Schilde de snelste stijger. De gemiddelde verkoopprijs lag er in de eerste zes maanden van dit jaar met 368.604 euro 28% hoger dan in heel 2017.

In Zandhoven (-10,5%) dalen de verkoopprijzen dan weer sterk. In 2017 was de gemiddelde verkoopprijs voor een huis er 336.267 euro. In 2018 gaat het om 300.951 euro. Vorig jaar werd een gemiddeld appartement in Zandhoven voor 224.722 euro verkocht. Voor 2018 is er nog geen cijfer voor appartementen bekend voor Zandhoven.

Weinig huizen te koop

De meeste makelaars zijn wel wat verbaasd over het cijfer in Zandhoven. “Er zijn in Zandhoven relatief weinig transacties op de vastgoedmarkt”, zegt Patrick Van den ­Eynde van Century 21-De Steenboer, dat een kantoor in Zandhoven heeft. “Als er dan van de bijvoorbeeld in totaal acht verkochte huizen een tweetal relatief goedkoop worden verkocht, kan dat het gemiddelde snel doen dalen. Het geeft een vertekend beeld. In Zandhoven wordt er ook weinig nieuwbouw verkocht, omdat er niet veel bouwgronden zijn.”

De verklaring voor de sterke stijging in Schilde is gemakkelijker. “Omdat de beurzen het beter doen, raken villa’s van boven het miljoen opnieuw vlot verkocht. In Schilde staan nu eenmaal veel villa’s in dat prijssegment”, zegt ­Patrick Van den Eynde van ­Century 21-De Steenboer.

Ook Immo Point heeft een kantoor in Zandhoven. “Onze omzet in Zandhoven ligt voor de eerste zes maanden van dit jaar 20% hoger dan voor de eerste zes maanden van 2017. Wij kunnen die daling dus niet onderschrijven”, zegt Caroline Breugelmans van Immo Point. “Wat wel klopt is dat de huizen boven de 700.000 euro in Zandhoven iets moeilijker een nieuwe eigenaar vinden. En ook een deelgemeente als Viersel met weinig openbaar vervoer en voorzieningen in het centrum, ligt iets moeilijker.”

Vergrijzing

Volgens Ward Van Santvoort van Heylen Vastgoed speelt in Zandhoven ook de vergrijzing een rol. “Veel 65-plussers ruilen hun huis voor een nieuwbouwflat. Maar een woning met slechte energieprestaties uit de jaren zestig, zeventig of tachtig, geraakt moeilijker verkocht. Dat drukt de prijzen. Er zijn wel wat nieuwe inbreidingsprojecten in Zandhoven in de dorpskernen zoals in Pulderbos, maar dat gaat vaak om halfopen bebouwingen op kleinere kavels.”

De sterke stijging in Schilde verbaast Van Santvoort van Heylen Vastgoed niet. “Schilde blijft een toplocatie. In het centrum worden veel nieuwbouwappartementen ontwikkeld.”