© Kioni Papadopoulos

Uw krant snuift de winterse sfeer op in Antwerpse binnenstad

Winters plezier of ellendige kou. Het is maar hoe u het bekijkt. Hoewel niets verliep zoals gepland, was het toch vooral een vrolijk optimisme dat gisteren de bovenhand nam onder zij die zich de binnenstad in waagden. “Niets aan te doen, hé”, werd er gelachen.

elien van wynsberghe

We laten een ondergesneeuwd Linkeroever achter ons en nemen de tram naar de Groenplaats. Daar is de ijspiste gesloten en houden ook de standhouders van de kerstkramen het voor bekeken. Toch is onze opdracht - de winterse sfeer opsnuiven - niet meteen een huzarenklus. In geen tijd botsen we namelijk op een achttal studenten van de aanpalende KdG-hogeschool die spontaan een sneeuwballengevecht beginnen. “Straks moeten we alweer naar binnen. Maar tussen de lessen door pikken we toch graag een beetje sneeuwpret mee”, lachen ze wanneer ze elkaar om ter hevigst bekogelen. Voorbijgangers duiken angstig weg.

© Kioni Papadopoulos

We wandelen verder richting de Grote Markt, waar een handvol standhouders toch de luiken van hun kerstkraam openden. “Het merendeel is er nog niet geraakt”, vertelt Luc Hofman van chocoladekraam Quetzal. “Net zoals waarschijnlijk heel wat klanten vandaag niet in de stad geraken. Zelf vind ik dat het wel meevalt. Ik heb al erger meegemaakt”, lacht hij. “Maar veel volk verwacht ik toch niet.”

© Kioni Papadopoulos

En daar kan hij gelijk in hebben. Behalve een Japans gezin van vier dat slechts een dag tijd heeft om Antwerpen te bezoeken - “het is hier wel heel erg koud” - en twee Nederlandse zussen die er de moed inhouden - “onze mannen zitten alvast aan de glühwein” - valt er niet veel leven te bespeuren.

© Kioni Papadopoulos

“Ik doe open voor de mensen die zich wel door dit weer wagen. Mocht alles gesloten zijn, is dat echt niet leuk voor hen”, vertelt Wim Ganne uit Gent. Al twintig staat hij met zijn kaarsen op de kerstmarkt. “Bovendien zijn onze kerstkramen nu echte luxe. Vroeger hadden we geen vloer of kacheltjes maar stonden we gewoon op de kasseien. Dat was pas afzien. Ik vind het eigenlijk wel leuk dat het sneeuwt. Voor mijn part mag er 20 centimeter vallen, zolang het weekend maar droog blijft. Het is dan dat we onze inkomsten moeten genereren.”

© Kioni Papadopoulos

De sneeuw te lijf

Ondertussen is het opnieuw beginnen sneeuwen. De wind wordt steeds guurder. In onze ooghoeken zien we meerdere keren iemand bijna onderuit gaan en dan nog net het evenwicht bewaren. Fietsers wandelen naast hun fiets en paraplu’s worden stevig vastgehouden.

“Prachtig, hé”, roept Abdellaoui ons vrolijk toe. Samen met zijn vriend Aboumhand maakt hij een sneeuwwandeling. “We hebben een dagje vrij en wilden wat mooie foto’s maken”, lachen de twee. “In Marokko in de bergen sneeuwt het ook. Maar hier is het echt heel erg mooi. Koud, dat wel. Maar dat vinden we niet erg.”

De twee zijn niet de enigen die met volle moed de sneeuw te lijf gaan. Op de Oude Koornmarkt staan twee werkkrachten van Italiaans restaurant Bella Capri tegen een flink tempo sneeuw te ruimen. “Iemand moet het doen, hé.” Hun terras zal er alvast onberispelijk bijliggen. “Maar we hebben nog geen klant gezien”, lachen ze. “En dat zal waarschijnlijk wel zo blijven. Maar kijk, niets aan te doen.”

Slechtste zondag van het jaar

En dat geldt net zo voor de Antwerpse handelaars. “Afgelopen zondag was de slechtste van het hele jaar”, vertelt Martine Van Rymenant van juwelenzaakje Tequila in de Wilde Zee. “En ook vandaag krijg ik amper klanten over de vloer. Begrijpelijk. Het is weer om binnen te blijven en met een dekentje en een warme choco te genieten van dit sneeuwspektakel.”

Maar van een dekentje willen Martine en dochter Lien niet weten. Zij grijpen hun kans om de drukte te omzeilen en lustig te shoppen nu de stad er doods bijligt. “We zijn met de tram van Merksem gekomen. Dat ging al bij al vlot, al moesten we wel een keer overstappen omdat er problemen met de remmen van het tramstel waren. Nu we hier zijn, plannen we nog wel enkele uurtjes te winkelen. Van het weer trekken we ons niets aan. Het is gewoon zalig rustig vandaag.”