Direct naar artikelinhoud
Ecologie

Dodelijk ongeval tijdens ontruiming van Duits woud

De plaats waar een jonge journalist dodelijk ten val kwam.Beeld Tim Dirven

Tijdens de ontruiming van het bezette Hambacher-woud, nabij Keulen, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is een dode gevallen. Een jonge journalist maakte een fatale val nadat hij vanuit een boomhut een politieactie verderop had gefilmd.

De gestorven documentairemaker volgde al een tijdje het leven van de bezetters, die vanuit hoge boomhutten al zes jaar protesteren tegen de rooiplannen voor het eeuwenoude woud. Dat moet wijken voor bruinkoolontginning. De Duitse politie begon vorige week donderdag met de ontruiming van de kampen en was ook woensdag bezig met gedwongen evacuaties toen het ongeval gebeurde.

De jongeman, van wie de identiteit nog niet is vrijgegeven, stapte – volgens ooggetuigen die we kort erna spraken – in de late namiddag op een hangbrug tussen twee boomhutten toen enkele planken het begaven. Daarna maakte hij een loodrechte val van zo’n vijftien à twintig meter.

Omdat de politie in de buurt een andere boomhut probeerde te ontmantelen, stonden de aanwezige hulpdiensten het slachtoffer meteen bij. Er werd nog gepoogd hem te reanimeren en er werd een helikopter opgeroepen, maar hulp kon niet meer baten.

De boomhut waar de man uit is gevallen.Beeld Tim Dirven

"Tragisch ongeval"

Volgens de Akense politiewoordvoerder Paul Kemen gaat het om een "tragisch ongeval". Hij benadrukt dat er geen direct verband is met de ontruiming. Ooggetuigen wezen ons er echter op dat de zone van de betrokken boomhutten al omsingeld was door agenten, in afwachting van de gedwongen ontruiming. Naast de boomhut waaruit het slachtoffer viel, stond ook al een hoogtewerker klaar.

De documentairemaker filmde of fotografeerde vanuit de boomhut hoe gespecialiseerde agenten nabijgelegen kampen bestormden. Hij zou zijn verongelukt toen hij aan de andere kant in zijn tas een nieuwe geheugenkaart wou halen, maar zou zich inderhaast niet hebben vastgehecht met een veiligheidsgordel. Volgens de bezetters is er dus wel een rechtstreeks verband tussen zijn dood en de politieacties.

De ontruimingswerkzaamheden werden na het fatale ongeval meteen stopgezet. Het is nog niet duidelijk of ze donderdag zullen worden hervat.

De actiegroep Hambi Bleibt eist alvast meteen de stopzetting van de politieoperatie, waarbij nu al 39 van de geschatte 51 boomhutten zijn ontmanteld. “We eisen dat de politie en (bruinkoolexploitant) RWE het woud meteen verlaten en hun gevaarlijke ontplooiing stoppen”, schrijven ze in hun blog. “Er mogen geen nieuwe mensenlevens in gevaar worden gebracht.”

Actievoerders tijdens de ontruiming van het Hambacher Wald.Beeld Tim Dirven

In de onmiddellijke nabijheid van het ongeval reageerden milieuactivisten zwaar aangeslagen. Het slachtoffer was volgens hen een vriend geworden. Toen enkelen oog in oog gingen zitten met oproeragenten, werd de sfeer even grimmig. De rust keerde terug toen de agenten plaats ruimden voor de Kriminalpolizei, die een onderzoek naar de oorzaak van het ongeval instelde.

Komende zondag worden aan het Hambacherwoud, zoals vorige zondag, vele duizenden betogers verwacht die de boombezetters een hart onder de riem willen steken. ‘Hambi’ is een symbooldossier geworden voor protest tegen de Duitse energie- en klimaatpolitiek. 

De regering in Berlijn besliste weliswaar al enkele jaren geleden tot een kernuitstap en investeert massaal in hernieuwbare energie, maar in Noordrijn-Westfalen blijft men vooralsnog zweren bij de ontginning van bruinkool, een fossiele brandstof die gewonnen wordt in open mijnbouw. Daarvoor moesten al volledige dorpen en bossen sneuvelen.

"Tragisch ongeval"
Beeld Tim Dirven