Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Geen enkele Belg scoorde in 2018 meer in clubverband dan Eden Hazard

Eden Hazard houdt Crystal Palace-speler Andros Townsend af. Chelsea won gisteren met 0-1 en staat vierde in de stand.Beeld Getty Images

De strafste Rode Duivel van 2018. Verrassend zelfs de beste schutter aller Belgen. Eden Hazard beleefde zijn hoogtepunt deze zomer in Rusland met de stunt tegen Brazilië en het WK-brons. Zijn topjaar sloot hij gisteren af met winst tegen Crystal Palace.

en

De foto van een vierende Eden Hazard in Rusland heeft menig jaaroverzicht gehaald. Het gloriemoment en de realisatie dat ze misschien wel de strafste prestatie uit de Belgische voetbalgeschiedenis hebben geleverd. Een Hazard-fan uit het Limburgse heeft het plaatje zelfs op zijn been laten vereeuwigen. "Klasse", zei Hazard toen hij er een afbeelding van zag passeren. Lof glijdt doorgaans van hem af of wordt gecounterd met een knipoog, maar ook Hazards (kleine) ego wordt graag gestreeld.

"Persoonlijk voel ik dat mijn WK me naar een hoger niveau heeft geduwd", zegt Hazard. "Voor het WK aanzagen de mensen mij als een goede speler, erna was ik een van de besten van de wereld. Dat is het niveau dat ik wil bereiken, het niveau waarop ik ook wil blijven. Ik denk dat ik het sinds het begin van het seizoen behoorlijk aardig heb gedaan."

De Sportman van het Jaar is wereldwijd, nog meer dan ooit, de vaandeldrager van ons voetbal. Beste Belg. Bekendste Belg. Populairste Belg. Hij hoort het graag. "Ik wil gewoon van mijn voetbal genieten. Als mensen mij willen herinneren als een topspeler, dan is dat mooi."

Ook bondscoach Roberto Martínez is vol lof over zijn aanvoerder. "Op Eden Hazard rusten in elke interland de verwachtingen van een hele natie. En hij heeft die afgelopen zomer meer dan ingelost. Eden never lets you down. Hij heeft zijn talent leren combineren met een winnaarsmentaliteit."

Mindere dag

Zijn laatste trucje in 2018 was gisteren op Crystal Palace. Voor de match struinde Hazard met de handen in de zakken richting kleedkamer, tekenend voor het gemak waarmee hij sinds het WK voetbalt. Zelfs op een mindere dag, die hij gisteren wel degelijk had, tovert hij dat hoogstandje uit zijn fluorescerende Nikes, zo'n actie waarvoor mensen met plezier betalen. Of doet hij iets hartverwarmends, zoals een jonge fan een shirtje in de handen duwen na de match. Alles voor de kinderen.

Druk zat er gisteren niet echt meer op. Eén match draait het beeld van zijn jaar ook niet meer om. Zonder dat Hazard het wist, sloot hij 2018 zelfs af als beste Belgische schutter, met 21 goals in alle competities. Een ploegmaat moest hem er woensdag op Watford, tijdens de rust, op wijzen dat hij zijn honderdste voor Chelsea had gescoord. Zo obsessief is hij met zijn cijfers bezig.

21 goals scoorde Hazard in 2018 in 49 matchen. Dat is beter dan Mertens (20 goals) en Lukaku (19)

Op de tweede plaats in de Belgische schutterslijst van 2018 staat Dries Mertens met twintig stuks in alle competities. Hij loodste zijn team Napoli afgelopen weekend voorbij Bologna met een knappe goal in minuut 88 (3-2). Onder zijn nieuwe coach Carlo Ancelotti krijgt Mertens dit jaar wat minder speeltijd dan onder Maurizio Sarri. Maar op vlak van efficiëntie blijft de Rode Duivel gewoon absolute top in de Serie A. Zijn goal tegen Bologna was alweer zijn achtste in de Serie A dit seizoen, naast de zes assists die al achter zijn naam stonden.

Het brons is voor Romelu Lukaku (19). Twee minuten had hij gisteren als invaller nodig om zijn eerste onder interim-trainer Ole Gunnar Solskjaer te maken. Een goal die afgekeurd had moeten worden wegens nipt buitenspel, maar dat zal zijn rekening niet maken.

Dat geen Belg meer doelpunten maakte dan Hazard zegt iets over zijn 2018, meer nog dan over de rest. Zijn seizoenstart, met 12 goals en 9 assists, is zijn strafste ooit, maar in de statistieken zal hij nooit die veelvraat worden die aan de hielen van Lionel Messi (47 goals in clubverband) of Cristiano Ronaldo (43) likt.

"Hazard amuseert zich in Chelsea, hij is in die omgeving gegroeid naar een uitzonderlijk niveau", ziet Martínez. "Dan is het niet zeker of een overstap naar een volledig nieuw project goed zou zijn voor hem. Ik ben overtuigd dat hij zich bij Chelsea zou kunnen heruitvinden. Kijk maar, nu speelt hij als 9. Onlangs tegen Manchester City was hij dé referentie van de ploeg en maakte hij het verschil."

De statistiek dat alleen Messi en Mo Salah dit seizoen een voet hadden in meer goals dan hij, heeft hij ook weleens zien passeren. Hazard blijft er onbewogen bij. "Ik denk nooit in de eerste plaats aan mezelf. Ik speel voor mijn ploegmaats. Ik voetbal dit seizoen centraler en dichter bij doel. Soms heb ik gewoon het geluk dat iemand mijn pass afwerkt. Dat wil ik in mijn spel houden: ploeg eerst. Als iedereen kan schitteren, is dat goed. Ik ben tevreden met mijn vorm. En ik geniet van het voetbal dat wij brengen."