Direct naar artikelinhoud
Vermiste voetballer

Kussens van vermist vliegtuig voetballer Sala gevonden voor Franse kust

Bloemen en vlaggen voor de verongelukte Emiliano Sala bij het stadion in Nantes.Beeld REUTERS

Op het strand aan de westkust van Frankrijk zijn twee zitkussens aangespoeld die vermoedelijk afkomstig zijn van het vliegtuig waarmee de Argentijnse voetballer Emiliano Sala vorige week verdween.

Het privévliegtuig met de 28-jarige Sala vloog vanuit Nantes over Het Kanaal naar Cardiff toen het vorige week maandag van de radar verdween. De politie en de kustwacht hebben dagenlang naar een spoor van de jonge spits, de piloot, en restanten van het toestel gezocht, maar zonder resultaat.

De stukken van de kussens zijn gevonden bij het Franse plaatsje Surtainville, en de Britse instantie die vliegtuigongelukken onderzoekt, de AAIB, gaat hier voor de kust nu ook onder water zoeken naar brokstukken. Er is een gebied van ongeveer 13,7 vierkante kilometer afgebakend. Vanwege de weersomstandigheden wordt de zoektocht eind deze week pas hervat.

‘Geen kans’

De zoektocht was vorige week donderdag stopgezet. “Er is geen kans dat ze nog in leven zijn”, zei de man die leiding geeft aan de zoektocht, John Fitzgerald. Het water in het Kanaal was amper 10 graden. “Zelfs een fit persoon heeft moeite om de eerste vier tot vijf uur in het water te overleven”, aldus Fitzgerald. Hij noemde het aannemelijk dat het vliegtuig zich onder water bevindt. “Als het vliegtuig of een brokstuk ervan op zee zou drijven, dan hadden wij het op de eerste dag al gevonden.” De familie van Sala zamelde geld in en ging zelf verder met de zoekactie. Deze staat los van het onderzoek van de AAIB.

Sala heeft vanuit het vliegtuig, dat plotseling van de radar verdween, nog een audiobericht gestuurd naar zijn vrienden en familie. De Argentijnse krant Olé beschikt over de geluidsfragmenten, waaruit blijkt dat de voetballer zich zorgen maakte over zijn veiligheid. “Het toestel lijkt uit elkaar te vallen”, zegt Sala tegen zijn vrienden en familie. “Als er over anderhalf uur geen nieuws is van mij, weet ik niet of iemand me komt zoeken. Papa, wat ben ik bang!”

Duurste speler

Sala werd enkele dagen eerder door Cardiff City voor ongeveer 20 miljoen euro overgenomen van FC Nantes. Hij maakte dit seizoen twaalf doelpunten in de Franse competitie. Bij Cardiff City was hij meteen de duurste speler ooit. De Argentijnse spits had op de dag van de vlucht afscheid genomen van zijn oud-ploeggenoten van FC Nantes en was op de weg terug naar Wales. Een speler van Nantes had hem afgezet op het vliegveld.