Standard-Oostende: veel (rode) kaarten, geen doelpunten

In een wedstrijd zonder doelpunten (0-0) en drie rode kaarten mag Oostende het gelukkigst zijn met een punt. De bezoekers beëindigden de wedstrijd met negen na rode kaarten voor Brecht Capon en Kevin Vandendriessche maar hielden stand in Sclessin. De Rouches verloren Junior Edmilson met rood en slaagden er voor de achtste keer dit seizoen niet in te scoren.

gvdl

HERBELEEF. Rouches raken thuis niet voorbij Oostende

Het was rood, roder en roodst in Sclessin. De eerste uitsluiting van Capon was terecht, de twee andere waren dat veel minder. Scheidsrechter Nicolas Laforge deed een gooi naar de titel “man van de match” maar veel maakte het allemaal niet uit. Beide ploegen waren aanvallend niet sterk genoeg om aanspraak te maken op een doelpunt, laat staan de zege.

Oostende-coach Adnan Custovic had Zinho Gano dan toch in de wedstrijdselectie opgenomen. De recordaankoop zat op de bank, op het middenveld was Hasan Özkan de vervanger van de geschorste Jali. De Turkse Belg begon voor het eerst in de basis in de Jupiler League. Standard-trainer Ricardo Sa Pinto hield vast aan zijn ploeg van voor de interlandbreak.

Beide ploegen konden een zege gebruiken om aansluiting te vinden bij respectievelijk de top (Standard) en de middenmoot (Oostende). Maar grote kansen waren er in de eerste helft nauwelijks. De wedstrijd werd al snel ontsierd door een trap van Sébastien Siani op het bovenlichaam van Junior Edmilson. De Standard-speler had verzorging nodig maar de de Oostendse kapitein ontsnapte aan een kaart.

Die kaart kwam er wel aan de overkant van het veld toen Capon Mpoku aantrapte. Ref Nicolas Laforge twijfelde niet en trok meteen de rode kaart. Met elf tegen tien probeerde Standard voorzichtig het laken naar zich toe te trekken maar slechte passes en verkeerde keuzes stapelden zich op. Alleen vanop afstand konden Mpoku en Marin dreigen. Aan de overkant knalde Milic over.

Derde rood

De zaken werden nog moeilijker voor Standard toen ook Junior Edmilson tegen een domme rode kaart aanliep. Na een nieuwe fout van Siani revancheerde de Braziliaanse Belg zich door de Kameroener een duw te geven. Rood was misschien streng, maar Edmilson had zich nooit ter hoogte van de middellijn tot een reactie mogen laten verleiden. De wedstrijd sleepte zich naar de rust. Oostende kon alleen dreigen na een corner, Musona besloot naast.

In de tweede helft bracht Sa Pinto Ndongala voor de tegengevallen Carlinhos maar ook de ex-Carolo kon de Rouches niet aan het swingen brengen. Oostende bleef in organisatie staan en de spelers die het verschil kunnen maken, Mpoku, Orlando Sa, hadden hun dagje niet.

Wie hoopte in de slotfase eindelijk doelpunten te zien, kwam bedrogen uit. Met Vandendriessche werd een tweede Oostende-speler uitgesloten. De Fransman haalde Ndongala zonder oog voor de bal met een tackle langs achter onderuit, Laforge haalde voor de derde keer een rood kartonnetje uit zijn broekzak. Opnieuw een streng besluit. Niemand had op dat moment al geel gekregen.

Potjes koken over

En nog was het venijn niet uit de wedstrijd verdwenen. Na een opstootje tussen Pocognoli en de ingevallen Zivkovic kookten de potjes over bij een rist spelers. Ook Standard-coach Sa Pinto rende het veld op om zich in de discussie te mengen. De Portugees fulmineerde een hele wedstrijd tegen de vierde ref en zijn assistent Ricardo Pereira werd naar de tribune gestuurd. Pocognoli en Gano kregen elk geel waardoor de linksachter van Standard geschorst is in Genk.

Sclessin zette zich schrap voor een prangend einde maar doelpunten kwamen er niet meer. Ndongala had nog de beste kans, maar zijn vliegende kopbal ging over.

Standard ziet een einde komen aan drie thuiszeges op rij en verliest opnieuw aansluiting met de top-zes. Ook Oostende schiet weinig op met het gelijkspel. Al mag het op basis van het wedstrijdverloop wel tevreden zijn met een punt.

Aangeboden door onze partners

Lees meer over Standard Luik