De leerlingen van het vierde leerjaar ruimen het zwerfvuil op langs de Battelsesteenweg, met de hulp van acteur Christophe Stienlet.© Ward Bosmans

Leerlingen De Ark maken op namiddag heel Battel proper

Mechelen -

Ondanks de regen trokken alle kleuters en leerlingen van basisschool De Ark uit Battel vrijdagnamiddag de straat op om zwerfvuil te ruimen. De actie was een initiatief van Werner Verhoeven van buurtsupermarkt Carrefour. De school kreeg bovendien nog een cheque van 250 euro.

Ward Bosmans

“Als eigenaar van een buurtsupermarkt voel ik mij een klein beetje mee verantwoordelijk voor het zwerfvuil dat je in Battel op straat vindt”, vertelt Werner Verhoeven van buurtsupermarkt Carrefour. “De kans bestaat dat het afval zijn oorsprong heeft in mijn winkel. Daarom wil ik mijn verantwoordelijkheid opnemen. Het is de tweede keer dat we deze actie doen. Omdat de kinderen vorig jaar zo enthousiast waren, willen we dit jaarlijks herhalen.”

“Ik ben blij dat de school zich hiervoor engageert”, voegt Verhoeven toe. “Alle leerlingen doen mee en bovendien zijn er gidsen van Natuurpunt die de oudste kinderen een rondleiding geven in natuurgebied Den Battelaar. Ook Mooimakers helpt mee door al het materiaal te leveren dat we nodig hebben.” De organisatie Buurtsuper steunt de actie en ook acteur Christophe Stienlet kwam mee zwerfvuil oprapen.

Werner Verhoeven van buurtsupermarkt Carrefour.© Ward Bosmans

De kleutertjes ruimden de speelplaats op. Vanaf het eerste leerjaar maakten ze de straten rond de school proper. De leerlingen van het vierde deden de Battelsesteenweg en gingen in buurtsupermarkt Carrefour een cheque van 250 euro ophalen. De gidsen van Natuurpunt trokken Den Battelaar in met het vijfde en zesde leerjaar.

Jaarlijks 300 ton zwerfvuil

Schepen Patrick Princen (Voor Mechelen) kwam de leerlingen uitzwaaien. “Wist je dat wij in de stad Mechelen jaarlijks ongeveer 300 ton zwerfvuil opruimen? Gelukkig krijgen we af en toe hulp. Vandaag zijn jullie echte helden”, vond hij.

“Wij hebben in onze school een werkgroep die acties doet rond milieu”, zegt directrice Ann Broothaerts. “Deze actie past daar helemaal in. Zo maken we de kinderen bewust van wat de mensen op straat gooien. Het is wel jammer dat wij het moeten opruimen, want eigenlijk zou er geen vuil op straat mogen liggen.”

Dries (10), Lou (9) en Noor (8) vinden dat er teveel zwerfvuil ligt: “Je ziet dikwijls lege blikjes, plastic zakken en sigarettenpeuken liggen. Het is spijtig dat de mensen zo’n dingen op straat gooien”.

Dries, Noor en Lou met een knijper die ze zelf in elkaar knutselden.© Ward Bosmans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mechelen