Drukke kijkdag wijst op grote interesse voor luxeflats op Operaplein: meer geïnteresseerden dan appartementen

De kijkdag die bouwpromotor Matexi zaterdag organiseerde voor de verkoop van appartementen in de Antwerp Tower, was een succes. “Voor 240 appartementen kwamen zo’n 250 geïnteresseerden langs in ons kantoor op de Frankrijklei”, zegt projectontwikkelaar Philip Rubbens.

Johan Van Baelen

“Het is de eerste keer dat we een kijkdag organiseren in een ruwbouw”, aldus Philip Rubbens, projectontwikkelaar voor Matexi. “We denken dat de meeste mensen oprecht geïnteresseerd waren, of het nu singles waren, jonge koppels die voor het eerst iets willen kopen of mensen die een grotere flat willen. Er is nog geen bon getekend, want dat mag wettelijk niet. Wie dat wil, krijgt maandag de papieren toegestuurd. Veertien dagen later kunnen ze dan een koopcompromis komen tekenen.”

Het gebouw, dat pas in 2021 wordt opgeleverd, kent veertien verschillende types flats, met één tot drie slaapkamers. De goedkoopste flat meet 67 vierkante meter en kost zo’n 220.000 euro.

“Het voordeel van de vroege intekening is dat elke koper zijn appartement op maat kan laten maken: alle muren kunnen weg, behalve draagmuren en schachten. We hebben een computermodel ontwikkeld voor de inrichting. Daarmee kunnen klanten thuis of hier op kantoor bijvoorbeeld de deuren, vloeren en toiletten kiezen en moeten ze niet talloze toonzalen gaan opzoeken.”

© Wim Hendrix

Hoger dan Boerentoren

De toren zelf gaat er heel anders uitzien én hij wordt nog hoger. “De twee bovenste verdiepingen breken we af. Daarna zetten we er vijf nieuwe bovenop. Daardoor klimt de toren van 86 naar 100 meter.” Ter vergelijking: de kathedraal meet 123 meter, de Boerentoren 96 meter.

“De drie bovenste niveaus hebben zes penthouses per vloer, tegenover telkens twaalf flats eronder. Het klopt dat veel burgemeesters dit gebouw lelijk vonden. Ik zeg niet dat we er het mooiste van gaan maken. Maar onze architect Wiel Arets zorgt ervoor dat het gebouw zich inschrijft in de stad. Vroeger leek het alsof de toren midden op een koekendoos was geplaatst. Nu vloeien de toren en sokkel organisch in elkaar over. In de sokkel komen vier hoge verdiepingen in de plaats van zes lage, waardoor er meer licht binnenvalt.”

De sokkel reikt even hoog als de andere gebouwen in de buurt. Omdat pas vanaf de achtste verdieping wordt gewoond, hebben alle bewoners een mooi uitzicht over de stad.

Tot slot heeft elke flat een zogeheten inpandig terras, dat dus niet over het trottoir hangt. Het ligt achter een 1,20 meter hoge borstwering. Daardoor blijft het windluw en heb je weinig last van valwinden die altijd rond een hoog gebouw hangen.