Direct naar artikelinhoud

3 van 5 doelen uit Energieakkoord van 2013 worden niet gehaald

3 van de 5 doelen uit het Energieakkoord van 2013 worden niet gehaald. En een zesde doel, dat niet in het Energieakkoord staat, maar dat de rechter oplegde in een proces aangespannen door milieuorganisatie Urgenda, is ook bijna onhaalbaar geworden: een vermindering van de CO2-uitstoot met 25 procent in 2020.

De Hemwegcentrale in Amsterdam.Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

Het Planbureau voor de Leefomgeving, het CBS en onderzoeksbureau ECN publiceerden donderdag de vierde editie van de Nationale Energie Verkenning, de monitor van het Energieakkoord. Ze geven het Energieakkoord een vette pluim: dankzij die afspraak is de productie van duurzame energie in een paar jaar enorm gestegen. Die productie zal tot 2020 bovendien nog eens verdubbelen.

Maar op 3 punten worden de doelen in het akkoord niet gehaald: de productie van duurzame energie in 2020 blijft daarbij achter (het doel voor 2023 wordt weer wel gehaald), de besparing op energie en het scheppen van werkgelegenheid ook. Maar hun rapport is een tussenstand. Enkele recente maatregelen zijn er niet in doorgerekend, en ook het regeerakkoord van Rutte III nog niet; die doorrekening komt over anderhalve week.

25 procent minder uitstoot

Dat de uitstoot van CO2 niet genoeg wil dalen, kan pijnlijke gevolgen krijgen voor Nuon, de eigenaar van de oude Amsterdamse kolencentrale. De rechter heeft bepaald dat die uitstoot in 2020 25 procent lager moet zijn dan in 1990. Minister Kamp heeft weliswaar beroep aangetekend, maar het vonnis is wel in het regeringsbeleid opgenomen. In juni nog schreef Kamp aan de Tweede Kamer dat als die 25 procent niet gehaald wordt, de sluiting van de Hemwegcentrale in beeld komt.

Toch denkt Kamp niet dat het nu afgelopen is met die centrale. Hij stelt dat alle doelen in het Energieakkoord en uit het Urgenda-vonnis wel degelijk gehaald gaan worden. Er zijn het afgelopen halfjaar maatregelen getroffen die nog niet door de onderzoekers zijn meegenomen. Zo heeft hij afspraken gemaakt met gemeenten en met provincies om de stagnerende bouw van windmolens weer op gang te krijgen, en met de industrie om meer aardwarmte te gebruiken. En, schrijft hij, als we alle doelen uit het Energieakkoord halen, halen we ook die 25 procent uit het Urgenda-vonnis.

Minister Kamp stelt dat alle doelen in het Energieakkoord en uit het Urgenda-vonnis wel gehaald gaan worden

Nieuw Energieakkoord

Ook Ed Nijpels, voorzitter van de SER-Borgingscommissie, de club die de uitvoering van het Energieakkoord moet bewaken, toont een ware can-do mentaliteit. 'We hebben één heel duidelijke afspraak gemaakt, en dat is dat we alle doelen gaan halen.' Vandaag zit Nijpels al aan tafel met alle partners in het akkoord: ministeries, vakbonden, werkgevers en milieuorganisaties. 'Voor Kerstmis hebben we een akkoord over maatregelen waarmee we alle doelen halen', verzekert hij. En natuurlijk zal er binnenkort ook gepraat worden over een nieuw Energieakkoord. 'Dat staat in het regeerakkoord. Daar staat zelfs al de doelstelling in: in 2030 moet de CO2-uitstoot met 49 procent omlaag. Dat gaan we ook doen.'

Niet iedereen denkt dat de doelen van het Energieakkoord nu voor het grijpen liggen. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, de lobbyclub van bouwers en exploitanten van zonnepanelen en windmolens en dergelijke, denkt dat het regeerakkoord vooral bedreigingen biedt. De NVDE wijst erop dat het kabinet subsidies wil geven voor het onder de grond stoppen van CO2, en die subsidie komt uit dezelfde pot waar nu nog duurzame energie uit wordt gesteund. Daar zal dus minder voor overblijven, vreest de vereniging.

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie denkt dat het regeerakkoord vooral bedreigingen biedt