© Themabeeld.

OPINIE. “Tot 6.000 euro onbelast bijverdienen zorgt voor oneerlijke concurrentie”

Mogen we je voorstellen: Elke, 28 jaar en werkzaam in een reclamebureau. In haar vrije tijd helpt ze enkele hulpbehoevende bejaarden in haar straat.

Lovenswaardig. Daarnaast kent ze ook wat van computers. Als vrienden er problemen mee hebben, probeert ze hen verder te helpen. Dit is wat je een vriendendienst noemt.

Ook haar partner Jan is sociaal geëngageerd. Hij springt bij als trainer in de lokale jeugdvoetbalploeg. Beiden krijgen er een kleine vergoeding voor. Speciaal voor hen is er nu een nieuwe wet waardoor ze de mogelijkheid hebben om tot 6.000 euro per jaar onbelast bij te verdienen.

En daar wringt het schoentje. Want het is Elke en Jan gegund, maar voor elke Jan en Elke is er ook een Harry. U kent hem wel. Harry is handig en klust graag bij. En niet onbelangrijk: Harry heeft erg veel vrienden.

Ook handige Harry kan tot 6.000 euro bijverdienen zonder er ook maar 1 euro belastingen of sociale bijdragen op te betalen. Vreemd, want van sociaal engagement kan je hier moeilijk spreken.

Door een poortje in de wet kan Harry nu ongestoord concurreren met elke zelfstandige vakman. En in Vlaanderen hebben we veel harry’s.

Daarnaast is er nog de problematiek van het bijverdienen via de erkende onlineplatformen. Wie diensten levert via een app of een erkend digitaal platform in de deeleconomie, valt ook onder dezelfde regel van het onbelast bijverdienen. Volgens de regering krijgt daardoor de deeleconomie, waarbij particulieren diensten aan elkaar leveren, een extra boost. Niets op tegen de deeleconomie, integendeel, ze zorgt voor een nieuwe dynamiek. Maar ze mag voor ons niet het excuus zijn om oneerlijke concurrentie nog verder op te drijven. Want voor eenzelfde activiteit gelden nu voor verschillende mensen andere regels.

Deze nieuwe maatregel kan daarom zo uit het bekende boek ‘Animal Farm’ van George Orwell komen, waar iedereen gelijk is, maar sommigen meer gelijk zijn dan anderen. De regering onderschat welke grote vorm van oneerlijke concurrentie dit betekent voor schilders, elektriciens, tuinonderhouders, taxichauffeurs, traiteurs, fitnesscentra, IT-consultants, en zo meer.

Als we ondernemerschap écht willen stimuleren en ondersteunen, waarom stellen we dan niet de eerste 6.000 euro voor alle ondernemers vrij van belastingen? Of nog ambitieuzer: waarom niet ons systeem van hoge lasten op arbeid volledig herdenken? Want het remt ondernemerschap af.

Ons devies: zorg dat niet alleen Harry, maar elke ondernemer voluit kan gaan. Zolang échte ondernemers zwaar belast worden op arbeid, zullen wij het moeilijk blijven hebben met de onbelaste ‘vriendendienst’ van Harry.

Want het is geen vriendendienst. Bij een vriendendienst zijn het normaal de vrienden die er beter van worden. Nu wordt vooral Harry er beter van. En voor een ‘echte’ vriendendienst krijg je bovendien geen 6.000 euro, maar hooguit een goede fles wijn of een doos ‘Merci-kes’.

© tom palmaers