© Mia Uydens

’t Plankske onderscheidt zich met individuele begeleiding

Dienstenchequebedrijf ’t Plankske is dringend op zoek naar huishoudhulpen. Die zijn steeds moeilijker te vinden op de arbeidsmarkt. Daarom organiseert ’t Plankske een Start-to-work job bar, waar kandidaten kunnen kennismaken met de job en de toekomstige collega’s.

Guy Van Nieuwenhuysen

Het is even zoeken naar ’t Plankske. Het bedrijf ligt achter een rij huizen. “We zijn dertien jaar geleden met een strijkatelier begonnen in de woning van mijn zus”, verklaart zaakvoerster Nadine Robben de ongewone ligging. “Aan dat huis hebben we al snel een veranda gezet, daarna een container en nog een en uiteindelijk moesten we een gebouw zetten om de groei op te vangen. Dat kon gelukkig nog achter dat huis.”

De naam ’t Plankske verwijst naar het strijkatelier, dat nog steeds bestaat en zelfs filialen kreeg in Retie, Vosselaar, Kasterlee, Oostmalle en in Beerse voor het personeel van Janssen Pharmaceutica. Maar de hoofdactiviteit van het bedrijf is huishoudhulp. “We hebben 220 werknemers in dienst en 160 van hen zijn huishoudhulpen. Die zijn steeds moeilijker te vinden en ’t Plankske heeft nog diverse vacatures.”

Samenwerking met WEB

“We hebben wel één voordeel”, zegt Nadine. “We zijn een erkende sociale onderneming, waardoor we meer mensen kunnen inzetten voor de begeleiding. Elke nieuwe werknemer krijgt een interne opleiding. We leren de huishoudhulpen ook strijken, zodat we ze desgewenst ook in het strijkatelier kunnen inzetten, maar ook bij de klant probleemloos een strijk kunnen doen.”

Dankzij de inzet van vier jobcoaches die een individuele begeleiding geven, kunnen ook mensen die wat verder van de arbeidsmarkt staan, toch bij ’t Plankske terecht. “We werken sinds deze zomer samen met WEB, dat voor de taalcoaching zorgt. Dankzij die samenwerking kunnen we ook stages aanbieden. Dat is voor alle partijen beter. Wij kunnen zien of de stagiair geschikt is voor de job en de stagiair kan ervaren of dat wel de job is die hij of zij zoekt. Want de job wordt vaak onderschat. Huishoudhulpen hebben veel zelfdiscipline, organisatietalent en een goede fysiek nodig. Vorige week is de eerste stagiaire hier begonnen en na een week hebben we haar al in dienst genomen.”

Pop-upbar

Maryse Heylen had geen stage nodig, want zij werkte al als huishoudhulp. Omdat ze van Geel naar Turnhout is verhuisd, veranderde ze van werkgever. Ze werkt sinds woensdag bij ’t Plankske. “De moeder van mijn vriend heeft hier tien jaar met heel veel plezier gewerkt”, zegt ze. “Ik heb ook van anderen gehoord dat dit bedrijf het personeel een goed gevoel geeft.”

Toch wordt het steeds moeilijker om huishoudhulpen aan te werven. “Daarom plaatsen we op 27 september van 14u tot 20u een pop-upbar op de parking van het bedrijf, in de Steenweg op Sevendonk”, zegt jobcoach Katrien Schraepen. “Daar kunnen geïnteresseerden in een losse sfeer kennismaken met ’t Plankske en met de mensen die er werken. Ze kunnen er, zoals dat op een jobbeurs gebeurt, een afspraak maken voor een sollicitatiegesprek. Ook mannen zijn welkom. Chris en Patrick zijn voorlopig onze enige mannelijke huishoudhulpen. Dat mogen er meer zijn.”