Anthony Moris vierde op de Heizel met zijn familie. “Ik had het moeilijk om te zien dat mijn dierbaren geraakt waren door alle kritiek op mij.”© BELGA

Anthony Moris pakt na moeilijke periode eindelijk zijn eerste prijs met Union: “Misschien zijn we nu mentaal wat bevrijd”

Na een lastige start in de Champions’ play-offs, waarin hij enkele wedstrijden op rij in de fout ging, is er nu toch een welverdiend moment van vreugde voor Union-doelman Anthony Moris. De 33-jarige goalie hield donderdagnamiddag in de finale van de Croky Cup zijn netten schoon, waardoor Union zijn eerste trofee in 89 jaar pakte. “Union zal altijd een titelkandidaat zijn.”

Thomas Cami

LEES OOK. “Natuurlijk kunnen we nog kampioen worden”: de langverwachte prijs heeft Union eindelijk beet, maar de honger is nog niet gestild

Erg veel werk kreeg Anthony Moris niet op te knappen tijdens de bekerfinale. Wellicht zelfs minder dan hij zelf had verwacht. Maar goed, op de momenten dat het nodig was, stond hij er. Bijvoorbeeld op de poging van Jurgen Ekkelenkamp, nadat Burgess hem het leer liet afsnoepen. Belangrijk, maar ook wel een bal die hij moest hebben. “We hebben enorm hard gewerkt om dit te kunnen verwezenlijken”, aldus de Luxemburgse international. “Niemand kan iets aanmerken op onze bekerwinst. Als je onder meer Anderlecht, Club Brugge en Antwerp hebt geklopt, dan verdien je het om de beker te winnen. Je mag ook niet vergeten dat we een bijna volledig nieuwe ploeg hebben. Heel veel spelers hebben ons de afgelopen zomer verlaten, maar Union zal altijd een titelkandidaat zijn en een kandidaat om de beker te winnen. Na die mindere start in de play-offs zijn we niet gaan panikeren, maar zijn we rationeel gebleven. Als je kijkt naar ons parcours dit seizoen, ook met het Europees voetbal, dan hebben we opnieuw getoond hoeveel kwaliteiten we hebben.”

© BELGA

Voor Moris zelf moet de beker ook een grote opluchting zijn. Eindelijk heeft de aanvoerder zijn eerste eremetaal bij Union beet, iets wat hem na zijn mindere start in de play-offs deugd doet. “Maar zoals eerder gezegd kan ik me daar goed van afsluiten. Ik lees die artikels niet waarin er kritiek geuit wordt aan mijn adres. Je moet kritiek kunnen accepteren, net zoals je dat met complimenten moet kunnen doen. Ik had het wel moeilijk om te zien dat mijn dierbaren erdoor geraakt waren. Maar goed, ik heb veel vertrouwen in mezelf en ben professioneel genoeg om dit soort dingen te vergeten.”

Op naar de titel?

Dat Union nu zijn eerste prijs sinds 1935 beet heeft, is een leuke statistiek. “Maar ik was toen nog niet geboren, dus ik was er niet al te veel mee bezig”, lachte de doelman. “Al is het inderdaad wel al een hele tijd. Ik ben blij dat het ons gelukt is. Ik denk bijvoorbeeld ook aan jongens als Christian (Burgess, red.), Loïc (Lapoussin, red.) en Guillaume (François, red.). We promoveerden samen, werden vicekampioen, speelden kwartfinales van de Europa League en wonnen nu de beker. Dan rest ons nu nog de titel.”

“Natuurlijk zijn we nog niet uitgeteld voor de titel. Club is een erg sterke ploeg, maar hopelijk kan deze bekerwinst voor een boost zorgen”

Anthony Moris

Doelman Union

Het kampioenschap is dus zeker nog niet opgegeven bij de Brusselaars. De achterstand op Club bedraagt drie punten, op Anderlecht twee. Maandag trekt Union al naar Jan Breydel, en als het nog wil meespelen voor het kampioenschap zal het daar alleszins moeten winnen. Moris: “Natuurlijk zijn we nog niet uitgeteld. Club is een erg sterke ploeg, maar goed. Hopelijk kan deze bekerwinst voor een boost zorgen en misschien zijn we nu mentaal wat bevrijd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Beker van België