© Victoriano Moreno

Vanaf nu menens: asociale fietsers in Antwerpen riskeren boete tot 174 euro

Wie zich asociaal of onveilig gedraagt op de fiets, riskeert vanaf vandaag in Antwerpen boetes tot 174 euro voor een overtreding. Nadat de politie de voorbije twee weken enkel waarschuwingen had uitgedeeld, gaat ze nu effectief verbaliseren.

dennis van damme

De aankondiging van de Antwerpse politie twee weken geleden dat ze in twee fases zou gaan optreden tegen asociaal en onveilig gedrag van fietsers, schoot meteen in het verkeerde keelgat bij de Fietsersbond. Nadat er recent drie fietsers waren omgekomen in het Antwerpse verkeer, was de timing van de campagne wel heel ongelukkig gekozen en zelfs ongepast, klonk het. “De schuld wordt bij de fietser gelegd, terwijl de stad beter zou investeren in betere infrastructuur”, aldus de Fietsersbond.

Maar de campagne was volgens de politie niet uit de lucht gegrepen. “Ze komt er naar aanleiding van meldingen en klachten van bewoners, maar ook op basis van discussies op sociale media. Eigen vaststellingen van de politie bevestigen dat er wel degelijk een probleem is met foutief en gevaarlijk fietsgedrag.”

Gerichte acties

En dus trokken de wijkteams de straat op voor controles. De voorbije twee weken – de fase van de sensibilisering, zeg maar – ­gingen die niet gepaard met boetes, maar met vermaningen. Vandaag, donderdag, gaat de tweede fase van start, waarin er effectief wordt geverbaliseerd. “Het is niet zo dat iedereen die in overtreding is, per definitie beboet wordt”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. “We blijven menselijk. Maar de kans op een boete is wel groot. De wijkteams hebben de opdracht gekregen om extra aandachtig te zijn en er komen ook gerichte controle­acties.”

De politie zal onder meer aandacht hebben voor het respecteren van het rood licht, rijden in de verkeerde richting, gsm’en op de fiets en fietsen op het voetpad. De boetes lopen van 58 tot 174 euro.

Zeven op de tien zijn in fout

Dat de hele campagne zoveel reacties uitlokt onder fietsers? “We doen dit voor hun eigen veiligheid”, zegt Wouter Bruyns. “We blijven trouwens ook onverminderd optreden tegen automobilisten die een overtreding begaan. We richten ons naar alle weggebruikers, dus ook de zachte weggebruikers.”

De politie sprak vorige week nog 626 fietsers aan in Borgerhout, de Seefhoek en de wijk Dam. Zeven op de tien begingen een overtreding. Wie zich voorbeeldig gedroeg, kreeg een geschenkje. Het merendeel van de betrapte fietsers reed in de verkeerde richting. Boete vanaf nu: 58 euro. Maar ook het negeren van het bord C1 – verboden richting voor iedere bestuurder – blijkt een veelgemaakte overtreding. En daar staat meteen een fikse bekeuring van 174 euro tegenover. Die u vanaf nu onherroepelijk zult moeten betalen.