© AP

Apen in Mexico vallen uit bomen door hittegolf

Brulapen in Mexico kunnen blijkbaar niet tegen de extreme hitte van de afgelopen weken. Tientallen zijn al dood teruggevonden. “Ze vallen gewoon uit de bomen”, zeggen wetenschappers.

tg
Bron: The Guardian

Minstens 83 van de middelgrote primaten, die bekendstaan ​​om hun brullend geroep, werden dood aangetroffen in de staat Tabasco aan de Golfkust. Anderen werden gered door bewoners, waaronder vijf die met spoed naar een plaatselijke dierenarts werden gebracht die vocht toediende om hen te redden.

“Ze arriveerden in kritieke toestand, met uitdrogingsverschijnselen en koorts”, zei dr. Sergio Valenzuela. “Ze waren zo slap als vodden. Ze hadden duidelijk last van een zonnesteek.”

Hoewel de meedogenloze hittegolf in Mexico sinds maart in verband is gebracht met de dood van minstens 26 mensen, zeggen dierenartsen en reddingswerkers dat er tientallen en misschien wel honderden brulapen zijn omgekomen.

Uitdroging

Natuurbioloog Gilberto Pozo telde ongeveer 83 dode of stervend dieren op de grond onder de bomen. De sterfte begon rond 5 mei en bereikte zijn hoogtepunt tijdens het weekend.

“Ze vielen als appels uit de bomen”, zei Pozo. “Ze verkeerden in een staat van ernstige uitdroging en stierven binnen enkele minuten.”

Pozo schrijft de sterfgevallen toe aan een “synergie” van factoren, waaronder hoge hitte, droogte, bosbranden en houtkap, waardoor de apen worden beroofd van water, schaduw en het fruit dat ze eten.

© AP

© AP

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER