© REUTERS

Antwerpen op handelsmissie in Moskou en Sint-Petersburg

Vertegenwoordigers van de stad Antwerpen, de haven en de diamantsector zijn naar Rusland vertrokken voor een zevendaagse handelsmissie. Rusland is een belangrijke handelspartner voor de Scheldestad.

Tot en met 28 april trekken ondernemers en afgevaardigden van het stadsbestuur, het Havenbedrijf Antwerpen en diamantkoepel Antwerp World Diamond Centre langs een aantal belangrijke bedrijven, onderzoeks- en innovatiecentra in Moskou en Sint-Petersburg. Ze ontmoeten er plaatselijke bedrijfsleiders.

“Het programma is opgebouwd rond economische opportuniteiten, culturele uitwisseling, stadsontwikkeling en de specifieke sectoren logistiek, haven en diamant, en digitale en circulaire economie. Zo wil Antwerpen zich profileren als wereldstad op het vlak van deze sectoren”, klinkt het.

Rusland is de tweede belangrijkste overzeese handelspartner voor de Antwerpse haven, goed voor 14 miljoen ton goederentrafiek in 2017. Moskou fungeert als een hotspot voor bedrijven uit de olie- en gassector en is van belang voor de Antwerpse chemie. Sint-Petersburg is met zijn haven een belangrijke toegang tot de Russische markt. “Vloeibaar massagoed is al jaren een groot exportproduct vanuit Rusland. Vandaag zitten ook de import en export van containers, staalgoederen en machines in de lift”, vervolgt men.

De Russische federatie is bovendien wereldwijd de grootste producent van ruwe diamant. Mijnbedrijf Alrosa is de belangrijkste commerciële partner voor Antwerpen, goed voor zo’n 32 procent van alle verhandelde ruwe diamant.

Het eerste deel van de missie vindt plaats in Moskou. Naast onder meer een bezoek aan zoekmachinebedrijf Yandex worden projecten rond stadsplanning bestudeerd. In Sint-Petersburg worden werken van Rubens bekeken in het Hermitage-museum. In het kader van feestelijkheden rond de Antwerpse barokschilder is in Rusland een campagne opgezet rond Vlaamse meesters.

Ook een bezoek aan de diepwaterhaven Bronka staat op het programma, evenals een bezoek aan de Russische poot van de Antwerpse transportfirma Ahlers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER