© MHB Marc Herremans

Bende kopieerde tankkaarten en tankte voor tienduizenden euro’s

Een achtkoppige bende wordt ervan beschuldigd maandenlang ingebroken te hebben in vracht- en bestelwagens. Ze stalen niets maar kopieerden de magneetstrip van tankkaarten die in de voertuigen lagen. Daarmee tankten ze volgens het openbaar ministerie (OM) en de slachtoffers duizenden liters diesel.

SaRe

De feiten kwamen meestal pas aan het licht op het moment dat firma’s de afrekening van hun tankkaarten kregen want na de inbraken bleek er nooit iets gestolen te zijn. Met een klein toestel kon de inbreker echter altijd snel de gegevens van tankkaarten uit de voertuigen ‘skimmen’ of kopiëren. Die gegevens werden nadien op een blanco tankkaart overgezet en daarmee ging de bende aan de slag. In totaal wordt de waarde van de gestolen brandstof op 46.226,89 euro geraamd, de bende verkocht die aan ongeveer de helft van de prijs door. “Normaal bedroeg de halfmaandelijkse factuur van mijn cliënt ongeveer 2.000 euro”, zei de advocaat van een van de gedupeerden, Schot’s Vishandel uit Essen. “Plots kreeg hij een rekening van liefst 15.000 euro, voor een halve maand. Er waren honderden liters diesel per keer getankt. Mijn cliënt heeft niet eens voertuigen die die capaciteit kunnen tanken.” Mattheussen Bos en Tuin uit Minderhout werd voor liefst 22.000 euro bestolen.

Valse nummerplaten

De acht verdachten worden door het gerecht opgedeeld in drie groepen. De twee organisators zouden Murat O. en Yassine R. zijn, zij riskeren beiden vier jaar gevangenis. De twee mannen hadden zes vermeende handlangers, vooral Nederlanders, die ingezet werden om te gaan tanken in België, onder meer in Kalmthout en Beerse. Ze gebruikten daarvoor vrachtwagens of bestelwagens die van valse nummerplaten voorzien werden of die al eerder gestolen waren. In de bestelwagens vervoerde de bende een vat van duizend liter dat volgetankt kon worden.

“Ik reed gewoon van een parking met de bestelwagen naar een tankstation, tankte het vat vol en reed terug. Dan ging ik iets eten en als ik terugkwam was de brandstof weg”, verklaarde een van de uitvoerders.

Voor de ‘tankers’ vorderde het parket twee jaar cel. Nog twee mannen, afnemers van de brandstof, riskeren vijftien maanden gevangenis. De meeste verdachten bekennen hun betrokkenheid bij de feiten. “Mijn cliënt ging inderdaad tanken voor mensen waarvan hij dacht dat het vrienden waren”, pleitte meester Xavier Potvin voor een van de vermeende uitvoerders, Mike D.L.. “Hij wist niet dat dat verkeerd was, van de skimming van de tankkaarten wist hij niets af. Zodra hij daarvan hoorde heeft hij ook alles bekend.”

Gunst verlenen

De cliënten van advocaat Kris Luyckx, een van de afnemers en een vermeende organisator, bekenden hun betrokkenheid. “Mijn cliënt heeft heel lang in voorhechtenis gezeten”, zei Luyckx voor ‘organisator’ Yassine R.. “Hij heeft zijn poep verbrand en moet dus op de blaren zitten. Maar mijn cliënt heeft nu werk en ik vraag dan ook om hem een gunst te verlenen en een straf met uitstel uit te spreken.”

De tweede cliënt van Luyckx was de zaakvoerder van een transportfirma. “Hij heeft de zwaarste tol betaald. Drie van zijn vrachtwagens zijn in beslag genomen”, aldus Luyckx. “Hij had geen aandeel in de organisatie maar was wel een vaste afnemer. Ik vraag een beperkte effectieve straf of een werkstraf.”

De meeste beklaagden waren in het verleden al betrokken bij zwendel met tankkaarten, diefstal, brandstoffraude en tal van andere misdrijven. De rechtbank doet uitspraak op 21 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER