Direct naar artikelinhoud
Awards

‘Girl’ valt opnieuw in de prijzen

Nora Monsecour, regisseur Lukas Dhont en acteur Victor Polster tijdens de opening van het Filmfestival van Gent.Beeld BELGA

Het blijft prijzen regenen voor regisseur Lukas Dhont. Zijn speelfilmdebuut Girl is zowel in Londen als in het Chinese Pingyao bekroond.

Op het BFI London Film Festival kreeg Dhont de Sutherland Award, een bekroning voor het beste en meest originele speelfilmdebuut. Volgens het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) is het nog maar de tweede keer dat de  prijs aan een Belgische speelfilm wordt uitgereikt. De eerste keer was in 1966 met De man die zijn haar kort liet knippen van André Delvaux. Dhont treedt met de award ook in de voetsporen van filmmakers als Andrea Arnold, Lynne Ramsay en Jean-Luc Godard. 

Dhont moet stilaan op zoek naar een grotere trofeekast. De teller staat voorlopig op zeventien. Girl, over een tiener die geboren is als jongen en ervan droomt om ballerina te worden, kaapte eerder al op het filmfestival van Cannes vier awards weg. Zo won de film de ‘Camera d’Or’, voor het beste debuut.Hoofdrolspeler Victor Polster won in Cannes tevens de Prijs voor Beste Acteerprestatie. Girl viel ook onder andere in de prijzen op de festivals van Palic en Odessa. 

Zelfs in China wordt zijn film gesmaakt. Op de tweede editie van het Pinyao Crouching Tiger Hidden Dragon International Film Festival ging Girl afgelopen zaterdag aan de haal met de People’s Choice Award. 

Van een betere start kon Dhont allicht niet dromen. In eigen land mocht zijn debuut Film Fest Gent openen. De film speelt sinds een week in de Belgische zalen en de reacties in de pers  zijn bijna unaniem lovend. In Frankrijk lokte Girl dan weer in een week tijd 91.601 bezoekers naar de bioscoop, goed voor een derde plaats in de box office. En meteen de meest succesvolle openingsweek ooit voor een Vlaamse film in Frankrijk. Girl is ook de Belgische inzending voor de Oscars, in de categorie Beste niet-Engelstalige Film.