Het Nederlandse koningshuis kan ‘Máxima’ wel goed gebruiken. De beste series van het moment

Ziet u het bos door de bomen niet meer met alle nieuwe series? Onze mediaredacteurs selecteren voor u de beste reeksen die u momenteel kan zien via tv en streaming.

Karsten Lemmens, Max De Moor

The sympathizer

The Sympathizer is momenteel de te ontdekken reeks bij HBO. Heel toegankelijk is de pitch wel niet: we volgen een Vietnamese dubbelspion die de Vietnamoorlog ontvlucht naar Amerika en daar botst op Robert Downey Jr. in minstens vier verschillende rollen. De Koreaanse regisseur Park Chan-wook (Oldboy) bewerkte het boek van Viet Thanh Nguyen en deelt knikjes uit naar Tarantino en de gebroeders Coen. Wie houdt van zwarte humor en een avontuurlijk script, vindt hier zijn meug.

Op Streamz

Lees de recensie

Máxima

Het Nederlandse koningspaar Willem en Máxima zijn door financiële schandaaltjes weggezakt in de populariteitspolls. Nauwelijks de helft van de Nederlanders heeft nog vertrouwen in hun koning en koningin. De prestigieuze fictiereeks Máxima komt dus op het juiste moment. In de serie keren we terug naar de jeugdjaren van Máxima in Buenos Aires en naar het moment waarop ze Willem-Alexander ontmoet op een feestje in Sevilla. De Argentijnse Delfina Chaves en haar Nederlandse tegenspeler Martijn Lakemeier zetten het paar met veel flair neer.

Op Streamz

Lees de recensie

Abbott Elementary

Mocht de onderwijsinspectie langsgaan, dan was de lagere school Abbott Elementary gebuisd. Balorige leerlingen die de boel op stelten zetten. Ouders die in woede ontsteken en schelden omdat hun engeltje in de klas een duiveltje blijkt te zijn. Onderwijzers bij wie de stoppen doorslaan. De gelauwerde sit-com Abbot Elementary is gelukkig fictie, maar actrice en televisiemaker Quinta Brunson levert wel schalks maatschappijkritiek. Hoog tijd om deze lieveling van de Emmy’s te leren kennen.

Op Disney+

Lees de recensie

Doctor Who, seizoen 26

Na zijn debuut in de kerstspecial van de reeks mag Ncuti Gatwa (Sex education) officieel aan het tijdreizen slaan in Doctor Who. De verhaallijnen missen nog diepgang, maar de entree van Gatwa is een ideale gelegenheid om in te stappen in het knettergekke universum van Engelands meest geliefde dokter. Ook met een extra groot budget – dankuwel, Disney – oogt de science-fiction lekker ruw en over the top.

Op Disney+

Lees de recensie

The woman in the wall

De Ierse Lorna heeft best wel reden om getroebleerd en erger te zijn: toen ze vijftien was, raakte ze onbedoeld zwanger en kwam ze terecht in een van de beruchte Magdalene laundries. Dat zijn nonnenkloosters waar jonge ‘ontuchtige’ meisjes werden opgesloten en onderworpen aan een onmenselijk regime. Actrice Ruth Wilson (The affair) zet een krachttoer neer als vrouw die jaren later strijdt om erkenning voor haar pijn. Het scenario kan jammer genoeg niet aan haar prestatie tippen.

Op Streamz

Lees de recensie

Fallout

In de game-adaptatie Fallout is het einde der tijden slechts het begin van het verhaal. De gruwelen en wonderen van een radioactieve woestenij ontdekken we samen met de eeuwig optimistische Lucy, een zogenaamde vault dweller die met haar gemeenschap opgroeide in een ondergrondse bunker. Wanneer bandieten plots binnendringen en haar vader ontvoeren, moet ze haar comfortabele bestaan achterlaten en de wijde wereld intrekken. De sfeer is sterk, de reeks werd een hit, maar aan het scenario mocht wat ons betreft nog gesleuteld worden.

Op Amazon Prime

Lees de recensie

Baby Reindeer

De Schotse komiek Richard Gadd wou van humor zijn handelsmerk maken, tot hij te maken kreeg met een hardnekkige stalker en het geweer van schouder moest veranderen. Het resultaat, Baby reindeer, is een mokerslag van een serie, en terecht de Netflix-hit van het moment. Vervelende bijwerking: fans van de series gedragen zich zelf als stalkers en speurden het internet af naar de echte ‘Martha’. Zij maakte zich ondertussen kenbaar bij de omstreden talkshowhost Piers Morgan.

Op Netflix

Beluister de podcast Radar >

Lees de recensie

Tokyo Vice, seizoen 2

Vrijdag kende deze yakuza­thriller van HBO zijn ontknoping. De zinderende finale is de kroon op een uitstekend tweede seizoen. De scenaristen bouwden het verhaal op volgens de strategieën van de Japanse misdaad­syndicaten: geduldig en stap voor stap, om dan ongenadig toe te slaan. De verwikkelingen van een jonge Amerikaanse verslaggever in de onderwereld van ­Tokio vinden zo het heerlijke midden tussen soap en suspense. Een onderbelichte televisieparel.

Op Streamz

Lees de recensie

Shogun

Japan scoort ook bij Disney+. Shogun loodst de gelijknamige, historische roman van James Clavell de 21ste eeuw in. De strategische vriendschap tussen een Engelse drenkeling en een van de machtigste mannen van feodaal Japan bekijk je nu door een Oosters paar ogen. Shogun heeft alle ingrediënten van een topreeks: verbluffende decors, boeiende personages en vlijmscherpe dialogen. Oerdegelijk, maar echt overrompeld werden we ook niet. Daarvoor oogde het geheel net een tikkeltje te ouderwets.

Op Disney+

Lees de recensie

Nonkels, seizoen 2

De familie Persyn is na een kleine twee jaar terug op Streamz. De nonkels zijn nog altijd zo dom als ze lief zijn en met vluchteling Innocent in hun midden weten ze ook in dit vervolg niet van welk hout pijlen te maken. De cast, met Jelle De Beule, Rik Verheye en Wim Willaert, haalt het maximum uit soms erg flauwe grappen.

Lees de recensie

Young royals, seizoen 3

Het Zweedse sprookje tussen kroonprins Wilhelm en zijn middenklassenliefje Simon komt ten einde op Netflix. Young royals verstopte drie seizoenen lang slimme commentaar op klasse en seksualiteit in een verhaal dat weggelopen lijkt uit de Bouquetreeks. Een Scandinavische uitschieter in het platgetreden youngadultgenre.

Op Netflix

Lees de recensie